Ілюстрація / REUTERS

В часи, коли світ продовжує боротися з пандемією коронавірусу, чиновники у сфері охорони здоров'я постійно просять: лишайтеся вдома. Однак, коли життя опиняються під загрозою через, наприклад, серцевий напад чи інсульт, Американський коледж лікарів швидкої допомоги й кілька інших медичних груп закликають людей телефонувати за екстреними номерами й вирушати в лікарню.

Лікарі пояснюють, що в таких ситуаціях виходити з дому нормально і, більше того, необхідно. Адже, як зауважили вісім медичних груп США у спільній заяві, люди з симптомами серцевого нападу, інсульту чи зупинки серця уникають лікарень через коронавірус. Про це пише CNN, додаючи, що така поведінка часто призводить до смертельних наслідків.

Читайте такожУ США заявляють, що друга хвиля коронавірусу може бути гіршою, ніж перша (відео)

Відео дня

"Впродовж останніх 6-8 тижнів ми бачили скорочення випадків, коли пацієнти зверталися до лікарень з серцевими нападами й інсультами. Це також відбувалося й в інших куточках світу, які постраждали від епідемії COVID-19", - сказав кардіолог і президент Американської асоціації серця доктор Роберт Херрінгтон, який виступив співавтором заяви.

У ній американські медики запевнили, що виконують протоколи щодо дезінфекції, щоб пацієнти з COVID-19 не контактували з іншими хворими. Епідемія, спричинена коронавірусом, перевантажує системи охорони здоров'я. Але людей все одно закликають викликати швидку допомогу, якщо у них спостерігаються симптоми інсульту, такі як раптова слабкість, оніміння чи запаморочення, а також симптоми серцевого нападу: біль у грудях, утруднення дихання і нудота. У жінок додаткові симптоми на зразок безпричинної втоми й нудоти зустрічаються частіше. В Центрі контролю й профілактики захворювань США кажуть, що в країні кожні 40 секунд у когось стається серцевий напад.

"Ми не хочемо, щоб в лікарні приходили люди, які насправді не хворі. Багато серцевих проблем можна вирішити по телефону чи через відео-дзвінок. Але ми говоримо про ті випадки, що тяжкі симптоми з'являються безпричинно й не проходять", - сказав Херрінгтон.

Читайте такожNew York Times: Вірусологи досі не знають, наскільки смертельний COVID-19

Лікарі деяких клінік в окрузі Лос-Анджелес кажуть, що люди часто чекають надто довго, перш ніж звернутися по медичну допомогу. Навіть заражені коронавірусом уникають лікарень через страх підхопити COVID-19. Наприклад, медичний центр Cedars-Sinai спостерігає різке скорочення пацієнтів і працює на половину своїх можливостей. Кількість хворих з коронавірусом в центрі впродовж двох тижнів була стабільною і складала 120-130 людей. Але навіть за таких обставин відділення невідкладної допомоги Cedars-Sinai приймає зараз на половину менше пацієнтів, ніж зазвичай.

"Зараз ми лікуємо близько 400 пацієнтів без COVID-19. У нас досі таких хворих в три-чотири рази більше, ніж заражених коронавірусом. Але в нас все одно багато можливостей, тому що пацієнти просто уникають лікарень", - пояснив головний лікар медичного центру Джефф Сміт.