Ілюстрація / REUTERS

В США почалися випробування на людях препарату, який може не лише лікувати COVID-19, а й запобігати зараженню коронавірусом, який спричиняє хворобу. В компанії Regeneron Pharmaceuticals Inc кажуть, що проводять тетсти в різних куточках країни.

Як пише CNN, це перші випробування коктейлю з антитіл проти небезпечного коронавірусу на американській території. В разі успіху, компанія-розробник сподівається вийти з ним на ринок вже восени.

Читайте такожУ США зафіксовано вже два мільйони випадків COVID-19

Відео дня

Клінічні тести почалися у середу. В Regeneron пояснили, що коктейль з антитіл будуть випробовувати на чотирьох групах добровольців. Одна з них буде складатися з людей, госпіталізованих з COVID-19, інша з тих, у кого є симптоми хвороби, але вони не в лікарні. До ще однієї групи увійдуть здорові люди, які сильно ризикують заразитися. Остання ж група - це здорові люди, які вступили в тісний контакт з хворим.

"Ми створили унікальний противірусний коктель з антитіл, який потенційно може запобігти зараженню й лікувати. Він також може недопустити "втечу" вірусу, що дуже важливо в розпал пандемії", - сказав доктор Джордж Янкопулос, який обіймає посаду президента й головного вченого в компанії Regeneron.

Антитіла - це білки, які людське тіло виробляє, щоб захиститися від загроз на зразок COVID-19. Щоб виготовити моноклональні антитіла для коктейлю, вчені перевірили тисячі таких білків, відбираючи ті, які найкраще боряться з коронавірусом. Для свого препарату компанія відібрала два види, після чого розмножила їх і помістила в медичний препарат, який можна було б використати для лікування симптомів або для захисту найбільш уразливих категорій населення. Перший етап випробувань повинен перевірити, чи така терапія антитілами безпечна для людей. Після цього вчені хочуть з'ясувати, що препарат працює.

Читайте такожІнфекціоніст попереджає: вакцина проти коронавірусу не дасть тривалого захисту від хвороби

Лікування антитілами - це не вакцинація. Воно не дає постійний захист від коронавірусу. Але така пасивна імунізація діє миттєво й потенційно може допомогти в боротьбі з пандемією до появи вакцини від COVID-19.

Regeneron далеко не перша компанія, яка почала випробування ліків на основі антитіл на людях. Eli Lilly і AbCellera теж почали свої дослідження на початку місяця. Перша з них також проводить другі клінічні випробування терапії на основі антитіл в Китаї спільно з китайським виробником Junshi Biosciences.

CNN пише, що Regeneron також успішно розробив інші схвалені препарати на основі антитіл для боротьби з хворобами очей, ревматоїдним артритом, раком і серцевосудинними захворюваннями. В серпні 2019 року компанія успішно завершила випробування препарату від еболи.