На конференції Tobacco Harm Reduction 2021 експерти з медичної галузі, науки та охорони здоров’я обговорили бездимні продукти для курців і їхній потенціал у боротьбі зі зниженням ризиків розвитку захворювань, що виникають внаслідок впливу сигаретного диму.

За даними ВООЗ, понад мільярд людей у світі курить. І щороку 8 мільйонів з них помирає від наслідків споживання диму, смол і понад 6000 шкідливих хімічних речовин, що містяться в сигареті. Майданчиком для обговорення способів розв'язання глобальної проблеми став щорічний науковий саміт Tobacco Harm Reduction.

Угорський кардіолог Толді-Шедель, один зі спікерів саміту, поділився невтішною статистикою: "Понад 10% смертей від хвороб, пов’язаних з курінням, припадає на людей у віці 30 років і старше. Одна третина смертей від серцево-судинних захворювань викликана курінням, а тривалість життя курців скорочується на 10 років у порівнянні з тими, хто не курить. Це дуже багато".

Відео дня

На думку професора Борислава Геогргієва, керівника кардіологічної клініки Національного госпіталю в Софії, виключити всі ризики можна тільки при повній відмові від куріння, проте використання альтернатив уже може мати позитивний ефект: "Найефективніший спосіб зменшити ризики захворювань серцево-судинної системи — кинути курити. Але перехід на електронні альтернативи може розглядатися як спосіб зменшення шкоди".

Аналогічну позицію висловив австрійський пульмонолог доктор Вольфганг Попп.

"Бездимні альтернативи можуть позитивно впливати на роботу з хронічними респіраторними захворюваннями у курців", – вважає експерт.

При курінні нікотин викликає звикання, але шкоди організму завдає дим. Георгій Момеков, голова Болгарського наукового товариства фармації, порівняв сигарету з "маленьким хімічним реактором", який через дим виділяє ацетон, аміак, миш’як, бутан, чадний газ, толуол і тисячі шкідливих речовин. За оцінками, 60% курців хочуть кинути курити, але не можуть. І тільки 5% з них здатні кинути курити самостійно і назавжди.

Експерти зійшлися на думці, що курці, які не можуть відмовитися від звички, можуть знизити ризики за допомогою бездимних альтернатив. Такі продукти називаються електронними системами доставки нікотину (електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну) і сприяють зниженню ризиків розвитку онкологічних захворювань, а також уповільненню прогресування легеневих інфекцій, що виникають в результаті куріння.

"Ще один позитивний ефект полягає в тому, що при використанні бездимних альтернатив до 80-99% знижується вміст канцерогенів і токсинів. Це означає зниження ризику, зменшення шкоди та інші потенційні переваги, якщо пацієнти будуть використовувати науково обґрунтовані продукти як альтернативу сигаретам", – підсумував доктор Вольфганг Попп.

Показником ефективності підходу зменшення шкоди, що передбачає перехід на бездимні альтернативи, є його визнання в ряді розвинених країн. Наприклад, Великобританія на державному рівні дозволяє лікарям рекомендувати курцям, які не можуть кинути курити, переходити на бездимні альтернативи. Таке рішення базується на даних Public Health England, що аргументують позитивний ефект від використання електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну в порівнянні з продовженням куріння.

Зменшення шкоди від куріння спрямовано на те, щоб дати повнолітнім курцям, які не можуть кинути курити, можливість продовжувати вживати нікотин з мінімальними ризиками для здоров’я. Але для досягнення користі у сфері громадського здоров’я необхідне дотримання двох умов: пристрій має бути науково обґрунтованим як продукт зі зниженим ризиком в порівнянні з сигаретами і відповідати потребам дорослих курців. І хоча їхнє використання не позбавлене всіх ризиків, за даними національного інституту громадського здоров’я та навколишнього середовища Нідерландів (RIVM), воно призводить до зниження впливу канцерогенів на організм курця в 10-25 разів.