Ілюстрація / REUTERS

Не перестає дивувати світ сам коронавірус. У Всесвітній організації охорони здоров’я застерігають тих, хто вже перехворів, - не розслаблятися, адже інфікуватися можна й вдруге, й втретє. Врятує лише вакцина. Але через мутації вірусу її розробка може затягнутися.

Китайські науковці вже виявили три десятки різновидів COVID-19. У різних країнах вірус мутує по різному, шукаючи шляхи, як перехитрити імунну систему. Західні дослідники усе ж зупиняються на трьох видах мутації, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Читайте також"Від кількох тижнів до кількох місяців": у ВООЗ розказали, коли чекати ліки проти коронавірусу

Один укол, усього кілька секунд – й саме у цій простій процедурі може бути порятунок усіх нас від недуги, розгадати яку лікарі намагаються вже п’ятий місяць. Британські учені з Оксфорду нарешті випробовують нову вакцину. Стати піддослідними зголосилося двоє волонтерів.

"Гадаю, ніколи не можна виключати потенційні ризики, але треба просто вірити, що воно спрацює", - зазначає волонтер Едвард.

"Я науковиця, то звичайно ж я підтримаю науку. Я не вивчаю вірусів, тому зараз почуваюся якоюсь непотрібною. Тож це найменше, що можу зробити. Тому я тут", - пояснює волонтерка Еліза.

Поки що все це немов гра у кота й мишки. Тільки-но відкривається одна таємниця, одразу ж з’являється десяток інших. І новий шок для цілого світу. COVID-19 виявляється має аж три різновиди, кожен з яких потребує окремого підходу. Британські учені Кембриджського університету простежили мутації уханського коронавірусу. Й поділили їх на три групи – А, В та С. Для кажанів та панголінів, від яких ми могли отримати цей вірус, притаманний перший тип. Cаме його здебільшого мають пацієнти з США та Австралії.

А cхідна Азія хворіє на мутації вірусу типу В. Варіант С виявляли в інфікованих з Франції, Італії, Швеції та Британії. Утім, траплявся він і в Сингапурі, Гонконгу та Південній Кореї. Й саме це відкриття надзвичайно ускладнює роботу ученим. Адже тепер розробка та випробування вакцини може затягнутися на ще довше. Бо те, що підійде, приміром для типу А, може бути зовсім недієвим для типу С. Оксфордські науковці поясняють, свою вакцину розробляли на основі вже випробуваних технологій, які раніше завжди спрацьовували.

"Вакцина розроблена на основі аденовірусу. Ми дістали з нього деякі гени, аби зробити його безпечним й він не міг більше призвести до захворювання. Й замість тих генів, вклали гени, які кодують шиповидні білки коронавірусу", - каже професор вакцинології Сара Гілберт.

Розробити вакцину наразі намагаються близько двох десятків провідних лабораторій. Лише у Британії з бюджету дослідникам  виділяють понад 52 мільйони доларів. Загалом на вивчення вірусу підуть мільярди та багато-багато місяців. Тому в Євросоюзі створюють єдину платформу для науковців.

"Учені всього світу вже отримали безліч знань про коронавірус. Але жоден дослідник, лабораторія та країна не змогли знайти рішення самостійно. Тому ми запускаємо Платформу даних Євросоюзу COVID-19. Науковці зможуть зберігати, ділитися та аналізувати найрізноманітніші результати досліджень", - заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Цей коронавірус, застерігають науковці, може бути лише першою краплею в потоці появи багатьох інших. Китайські вірусологи  вже кілька років вивчають небезпеку поширення смертельних хвороб кажанами. А тут ще й французькі дослідники знайшли у цих летючих ссавців на М’янмі шість нових коронавірусів. А тому закликають світ дистанціюватися від дикої природи. Зокрема це означає, відмовитися від ринків, де продають сире м'ясо будь-яких диких тварин.

А поки що доводиться сподіватися, що природа нас і порятує. Американські вчені запевняють, вони знайшли підтвердження тому, що коронавірус вразливий до сонячного світла та тепла.

"Вірус у краплях слини краще за все виживає в приміщеннях у сухих умовах. Найшвидше вірус помирає під прямими променями сонця. Інколи для цього достатньо й півтори хвилини", - розповів завідувач відділу науки та технологій міністерства національної безпеки США Вільям Браян.

Утім, одразу ж зазначають, літо може лише знизити швидкість передачі недуги, але не зупинити її.

"Якщо ми вдамо, що проблему вже подолано, то отримаємо новий спалах. Думаю, пройде ще багато місяців, доки ми зможемо повернутися до звичного життя, не згадуючи про цей вірус", - пояснив віце-президент Інституту Роберта Коха, доктор Ларс Шааде.

А тому, кажуть німецькі науковці, соціальна дистанція та гігієна поки що наш єдиний порятунок.

Як повідомляв УНІАН, світові потрібно "від кількох тижнів до кількох місяців", аби винайти ліки, котрі допомагатимуть боротися із новим типом коронавірусу COVID-19.

Читайте також: