Ілюстрація / REUTERS

Коронавірус COVID-19 рідше фіксують у курців, але перебіг хвороби у залежних від нікотину людей важчий.

Читайте такожВчені планують дослідити, чи захищає нікотин від коронавірусу

Такого висновку дійшли вчені, підсумувавши результати досліджень в різних країнах, передає РБК-Україна з посиланням на британське видання Metro. Так, згідно з даними вчених з Лондона, відсоток курців серед пацієнтів з коронавірусом нижчий ніж очікувалося. Ці дані узгоджуються з висновками китайських учених, які заявили, що курці на 20% рідше хворіють коронавірусом.

Відео дня

А ось дослідники з Каліфорнійського університету підкреслили "істотну невизначеність" у висновках. Одні дані говорять, що так, курців серед пацієнтів з COVID-19 менше, інші ж доводять зворотне.

Вчені з Франції заявили, що показник для активних курців вчетверо нижчий, хоча показник для колишніх - удвічі вищий. При цьому всі дослідники однозначно стверджують, що нікотинозалежна людина має більш високий ризик ускладнень та тяжкого перебігу хвороби.

А в Південній Кореї відсоток курців по країні майже такий же, як і серед хворих коронавірусом.

Лінда Баулд, професор громадського здоров'я в Единбурзькому університеті, сказала, що "з курінням і коронавірусом відбувається щось дивне". Хоча багаторічні дослідження свідчать, що куріння пов'язане з більш високим ризиком розвитку респіраторних захворювань, з коронавірусом все не так однозначно.

Професор Баулд припустила, що "біологічне пояснення" може полягати в тому, що нікотин може утруднити проникнення вірусу в легені. Так, коронавірус в основному проникає у клітини через специфічний тип рецептора, званий ACE2. Деякі дані свідчать про те, що курці мають більше рецепторів ACE2, що робить їх більш схильними до зараження вірусом. Однак інші дослідження показують, що нікотин послабляє "прохідність" рецепторів.