Поліція знайшла киян, які вкрали Лесю Українку / фото Музей видатних діячів української культури

Поліція встановила та затримала осіб, які викрали бронзове погруддя Лесі Українки з меморіального будинку на вулиці Саксаганського у Києві.

Начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко розповів, що правоохоронці затримали за підозрою у скоєнні правопорушення двох мешканців Святошинського району, один із яких раніше судимий за грабіж та зберігання наркотиків.

Читайте такожБіля Львівського університету встановили пам'ятник загиблому на Майдані студенту (відео)

Відео дня

«Ми встановили, що 33-річний та 32-річний кияни викрали меморіальну дошку, розбили її на маленькі шматки та здавали їх у пункти прийому металобрухту. Одну частку дошки ми вилучили і долучили до кримінального провадження як речовий доказ. Чоловікам вже оголосили підозри у скоєнні злочину за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України – це крадіжка, вчинена у великих розмірах», - цитує його слова Відділ комунікації поліції Києва. 

Відділ коммунікації поліції Києва

За рішенням суду на час розслідування зловмисникам обрано запобіжний захід – домашній арешт. Одному із них – цілодобовий, другому – від 22:00 до 06:00 години. За вчинене чоловікам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня було вкрадено погруддя Лесі Українки з пам’ятною дошкою, яке вже більше 40 років прикрашало і виокремлювало меморіальний будинок у Києві на вул. Саксаганського, 97.

Діячі культури нагадували, що скульптурна композиція була встановлена в 1971 р. до 100-ліття від дня народження письменниці, що відзначалося на рівні ЮНЕСКО.