В Україні росте кількість зачеперів / фото УНІАН

В останні роки в Україні збільшується кількість зачеперів - молодих людей, які заради популярності в мережі і гострих відчуттів піддають себе небезпеці, чіпляючись за поїзди, трамваї та інший електротранспорт.

В минулому році жертвами такого захоплення стали 12 підлітків. В цьому році вже зафіксували два смертельних випадки. Про це розповіла начальник Управління ювенальної превенції Нацполіції України Лариса Зуб, передає "Новое время".

Читайте такожУ Львові забила струмом молодого хлопця, який вибрався на дах потягу

Відео дня

Частіше усього прихильники цього небезпечного захоплення — неповнолітні. З початку року з 12 виявлених у столичному метрополітені зачеперів п'ятьом не виповнилося 16 років.

Також зачепери часто стають пацієнтами опікових центрів. При цьому найчастіше вони надходять до лікарень у важкому стані.

"20-30 років тому таких не було взагалі, тепер регулярно, сім-вісім випадків на рік", — розповідає Людмила Сочиенкова, завідуюча дитячим опіковим відділенням.

Читайте такожМолоді і дурні: у Києві підлітки-зачепери каталися на даху вагона метро (відео)

За її словами, зачепери завжди надходять у вкрай важкому стані. Падаючи з висоти вагона, діти отримують черепно-мозкові травми, переломи кінцівок, травми мозку. Струм, проходячи крізь тіло, вражає судини і всі внутрішні органи. При цьому опіки тіла рідко бувають менше 50% — частіше 70-80%.

Зуб також зазначила, що навіть після невдалих спроб зачепери повертаються до небезпечного захоплення.

За її словами, в минулому році рятували хлопчика, який, катаючись на даху поїзда, отримав опіки 45% поверхні тіла. Дитину ледве виходили, а незабаром він знову поліз на поїзд, і вдруге врятувати його не вдалося.

Повну версію статті читайте в журналі "Новий час".