Прокуратура стверджує, що обвинувачений усвідомлював свої дії / фото: golos.md

Мукачівський міськрайонний суд (Закарпатська область) сьогодні виніс вирок неповнолітньому мешканцю с. Нижня Апша Тячівського району за умисне вбивство однолітка у березні 2018 року.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

Зокрема, підлітка визнано винним в умисному вбивстві, вчиненому в стані сильного душевного хвилювання (ч. 1 ст. 116 КК України).

Відео дня

Як йдеться у повідомленні, юнаку призначено покарання у вигляді 3 років та 6 місяців позбавлення волі. Крім того, суд також постановив стягнути 1,5 млн грн моральної шкоди на користь потерпілих (по 750 тис. грн на користь батька та матері померлого хлопця).

«У судовому засіданні прокурором надані беззаперечні докази вини обвинуваченого у вбивстві школяра. Крім того, прокурор просив суд врахувати всі надані докази, визнати обвинуваченого винним в умисному у вбивстві та призначити покарання у вигляді 15 років позбавлення волі», – повідомили в прес-службі.

За даними прокуратури, серед інших доказів у судовому засіданні досліджено висновок експерта за результатами комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, проведеної у м. Львові, де чітко вказано, що обвинувачений усвідомлював значення своїх дій та міг керувати ними.

«Також, у висновку експерта вказано, що «на момент скоєння злочину, обвинувачений у стані психологічного ефекту не перебував», – додали в прес-службі.

У відомстві також повідомили, що з огляду на вищенаведені факти прокуратура Закарпатської області оскаржуватиме вирок суду у зв’язку із невідповідністю висновків суду фактичним обставинам справи та через м’якість призначеного покарання.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня минулого року 14-річний житель селища Нижня Апша посварився зі своїм товаришем та наніс йому удари ножем у шию. Від отриманих травм 15-річний юнак помер на місці.

5 квітня суд змінив юнаку запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт (без застосування електронних засобів контролю) та відпустив його додому, незважаючи на те, що згідно попередньої ухвали суду, підозрюваний мав утримуватись під вартою.

Це рішення суду викликало широкий суспільний резонанс та було оскаржене. Місцеві жителі на знак протесту перекривали трасу державного значення «Мукачево-Рогатин-Львів». Врешті решт юнака знову було взято під варту.