Активіст також звинуватив Юрія Луценка в розвалі слідства / фото: УНІАН

Лідер Одеської міської організації партії «Сила людей» Олег Михайлик, який у вересні 2018 року в центрі Одеси дістав тяжке вогнепальне поранення, не виключає, що до замаху на нього причетні співробітники правоохоронних органів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Михайлик заявив сьогодні журналістам.

«Немає жодної ознаки того, що розслідування не саботувалося... і дає підстави вважати, що до замаху причетні правоохоронні органи», - сказав він.

Відео дня

Як пояснив адвокат активіста Вадим Оксюта, для розслідування справи потрібно обов'язково встановити місце, звідки був зроблений постріл, і зброю, з якої стріляли. Для цього необхідне проведення складної комплексної експертизи.

«Нам вдалося її досягти тільки в грудні, коли матеріали справи фактично вже передали до Києва. І тільки в березні 2019 року ми дізналися, що вона проведена... », - сказав Оксюта.

Зокрема, експертиза показала, що в активіста стріляли з відстані 20-45 метрів, відстань від землі - 1,35-1,5 метра, а кут пострілу був фактично «паралельний горизонталі». Це, на думку адвоката, свідчить про те, що стріляли з гвинтівки з глушником через вікно автомобіля. Кілер перебував у «точці», де камери відеоспостереження відсутні.

Водночас, як зазначив Оксюта, правоохоронці понад годину не обстежували місце злочину, а винні - троє громадян Грузії - були нібито «призначені» слідством, аби відволікти громадськість.

За його словами, самі затримані, репутація яких «дійсно сумнівна», категорично заперечували свою причетність до замаху, а пістолет і патрони, які, за словами правоохоронців, були виявлені в квартирі одного з підозрюваних, не підходили один до одного за калібром.

«За понад 5 місяців розслідування не проводили, а лише «пресували» затриманих. Жодних доказів їх причетності так слідством і не надано», - сказав Оксюта.

Крім того, Михайлик розповів, як у листопаді 2018 року разом з Оксютою був на особистому прийомі у генпрокурора Юрія Луценка.

«Він сказав, що є запис телефонних розмов, під час яких обговорювалася організація вбивства. Розмова між Галантерніком (відомий бізнесмен, з яким пов'язують мера Одеси Геннадія Труханова, - УНІАН) і Торніке (один із затриманих іноземців - УНІАН). Але ніякого запису так ніхто не побачив і не почув», - сказав Михайлик, засумнівавшись в її існуванні.

Також, за словами активіста, Луценко наполягав на проведенні операції з вилучення кулі не в Німеччині, а в Україні. При цьому генпрокурор стверджував, що має у своєму розпорядженні унікальне обладнання, яке дозволить вивчити кулю і дуже швидко розкрити злочин.

Водночас, як зазначив Михайлик, слідство не провело попередню експертизу кулі ще тоді, коли вона перебувала в тілі потерпілого. Ці дослідження дозволили б встановити калібр кулі.

«Я особисто звинувачую Луценка в тому, що він зробив все, щоб розвалити цю справу», - підкреслив Михайлик.

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він дістав проникаюче вогнепальне поранення, куля застрягла біля серця. За підозрою в замаху правоохоронці затримали трьох громадян Грузії. Суд заарештував їх без права внесення застави, але пізніше змінив запобіжний захід з тримання у СІЗО на домашній арешт одному із арештованих - Торніке Нагладзе (Герасин) - інваліду першої групи. Затримані своєї провини не визнають.

11 січня 2019 року під час операції в Німеччині з тіла Михайлика витягли кулю, яка застрягла в легені. До Одеси Михайлик повернувся на початку лютого. У червні стало відомо, що двом іншим затриманим також змінили запобіжний захід, а справу з Києва повернули до Одеси.