Гранатомети були боєздатними і становили загрозу для населення / фото: army.lv

На Сумщині неповнолітній юнак під час пошуків металу натрапив у ярку на поліетиленовий пакет, в якому були сховані два бойових гранатомети.

Як повідомили УНІАН у відділі комунікації Головного управління Нацполіції в Сумській області, 7 жовтня до поліції зателефонувала жителька одного із сіл Краснопільського району, яка розповіла, що її 17-річний син в пошуках металу натрапив на підозрілий пакет, в якому, скоріш за все, лежать гранатомети.

За вказаною адресою виїхали слідчо-оперативна група Краснопільського відділення поліції та спеціалісти-вибухотехніки. Поліцейські опитали хлопця та оглянули його знахідку.

Відео дня

Неповнолітній син заявниці пояснив правоохоронцям, що іноді займається пошуками металу, а тому обстежує територію навколо свого села. Тож коли в ярку помітив притрушений листям поліетиленовий пакет, одразу перевірив його металошукачем. За сигналом пристрою зрозумів, що вміст пакету металевий; в роздивившись попросив матір сповістити поліцію.

«Наші працівники та співробітники вибухо-технічного відділу з’ясували, що в пакеті знаходяться дві реактивні протитанкові гранати РПГ-22. За даним фактом вже відкрите кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 263 (незаконне поводженні зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. В рамках розслідування РПГ направлені на експертизу», – коментує начальник Краснопільського відділення поліції Андрій Семенченко.

За словами керівника вибухо-технічного підрозділу ГУ НП в області Олега Євлаша, попередньо гранатомети були цілком боєздатними і становили загрозу для мирного населення, адже потужність вибуху кожного дорівнює вибуху півкілограма тротилу, а осколки мають убивчу силу в радіусі 150 метрів.

Наразі правоохоронці з’ясовують джерело походження зброї та, яким чином вона потрапила на околицю села.