ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Читайте такожСБУ накрила цех із виробництва фальсифікованих засобів для дезінфекції (фото)

Відео дня

"СБУ зібрала достатню кількість доказів, які переконливо свідчать –  Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи", – зазначили в СБУ.

ssu.gov.ua
ssu.gov.ua
ssu.gov.ua

За завданням ФСБ Шайтанов збирав і передавав розвідувальну інформацію про обставини проведення окремих таємних операцій в ООС, міжнародне співробітництво українських спецслужб у сфері національної безпеки та оборони тощо.

Служба зафільмувала неодноразові зустрічі генерал-майора з росіянами у Німеччині, Франції та Хорватії. 

Слідство також володіє неспростовними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тисяч доларів та паспорт громадянина РФ. Як виконавець Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки за місцями проживання та тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, які підозрюються у належності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюються обставини їх протиправної діяльності.

СБУ наголошує, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів Служби. У ході досудового розслідування буде визначено їх причетність до  розголошення відомостей з обмеженим доступом. 

Вирішується питання щодо оголошення Валерію Шайтанову про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст.111 («Державна зрада») і ст. 258 («Терористичний акт») Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу. 

Як повідомляв УНІАН, кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність call-центру, який працював на заборонену російську пошукову систему «Яндекс».