Шишова знайшли в парку мертвим / фото t.me/beldomua

До смерті білоруського активіста Віталія Шишова у Києві можуть бути причетні спецслужби Росії або Білорусі.

Про це заявив друг Шишова Юрій Щучко в ефірі каналу "Україна 24".

Він підкреслив, що смерть не пов'язана з самогубством і заговорив про "показову страту" для залякування білоруської опозиції.

Відео дня

"Коли ми за два дні до смерті Віталія зустрічалися і гуляли по місту, він, я і його подруга розмовляли про дітей, сміялися, веселилися. Я їм говорив як старший товариш: давайте, дитинку народите, я буду допомагати, буду їй на 3 години на тиждень халявним дідом. Ми посміялися, Віталій говорив: так. Тобто людина, яка планує сім'ю, дитину, вибачте, про суїцид не думала", - заявив він.

Читайте такожУ Bellingcat розповіли, під кого замаскувалися агенти ФСБ у Києві

Щучко переконаний, що особи, причетні до смерті, мали намір "покарати і показати активістам середньої ланки, щоб вони не займалися діяльністю".

"Ви розумієте логіку: якщо прибрати активістів середньої ланки, то зв'язок між низовими активістами і лідерами протестів пропадає. Дістати людину в Україні, на мій жаль, набагато простіше, ніж у тій же Польщі чи Литві. Це ще й за рахунок того, що відсутній мовний бар'єр", - сказав він. І уточнив, що смерть Шишова може бути справою рук спецслужб Білорусі або "за допомогою" їхніх російських колег.

Смерть Шишова: що відомо

Голови громадської організації "Білоруський дім в Україні", громадянина Білорусі Віталія Шишова знайшли повішеним 3 серпня на території лісопаркової зони у Святошинському районі столиці. Напередодні співмешканка Шишова повідомила, що чоловік пішов на пробіжку і не повернувся.

Кримінальне провадження розпочато за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Основні дві версії смерті Шишова, які розглядає поліція, - самогубство і вбивство з імітацією самогубства.