На Дніпропетровщині керівництво військової частини спіймали на корупції з "бойовими днями" ЗСУ / фото прес-служби Державного бюро розслідувань

На Дніпропетровщині керівництво військової частини спіймали на корупції з "бойовими днями" ЗСУ, тоді як наші захисники тяжко виборюють кожен кілометр української землі, довівши це сьогоднішнім проривом до Роботиного.

Схему привласнення коштів влаштували два офіцери. Згідно з повідомленням Державного бюро розслідувань, для реалізації протиправної схеми начальник відділення персоналу штабу та начальник стройової частини підробили документи та "влаштували" в частину близько 10 цивільних осіб. 

За даними слідства, "працевлаштовані" жодного відношення до служби не мали, а просто отримували грошове забезпечення, у тому числі доплати за нібито участь у бойових діях. Всі гроші перераховувалися організаторам схеми, які встигли привласнити 3,5 млн гривень.

Відео дня

Зазначається, що коли "схемниками" зацікавилося ДБР, один з фігурантів вирішив підкупити слідчого за 10 тисяч доларів США. Військового затримали у лютому під час передачі хабаря.

На початку серпня 2023 року рішенням Кіровського районного суду міста Дніпропетровська, військового, який пропонував хабар працівнику ДБР, визнано винним у наданні неправомірної вигоди службовій особі (ч. 3 ст. 369 КК України) та засуджено на 4 роки позбавлення волі.

Нині ж обох фігурантів судитимуть за фактом заволодіння чужого майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

У межах досудового розслідування, один з військових відшкодував частину вкрадених грошей на суму у понад 600 тисяч грн.

В Києві воєнком влаштував на "приємну" посаду родича

Як повідомляв УНІАН, днями у МВС України повідомили, що воєнкому територіального центру комплектування (ТЦК) одного з районів Києва поліцейські вручили протокол про корупцію. Виявилось, що він влаштував до себе на роботу близького родича. Зазначалось, що за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу.

Також в Одеській області повідомили про підозру офіцеру, який вимагав у солдат гроші за відгули. "Такса" становила 4 тисячі гривень, а у разі відмови він погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та навіть фізичною розправою. Крім того, на Одещині викрили іншого офіцера, який використовував бійців замість будівельників. Зокрема, заступник командира батальйону одної з військових частин майже рік змушував підлеглих будувати йому приватний будинок.

І як відомо, в Україні на виконання рішення РНБО Державне бюро розслідувань спільно з іншими правоохоронними органами проводить низку процесуальних дій у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у багатьох регіонах країни. Зокрема, днями суд арештував керівника Донецького обласного Територіального центру комплектування та соцпідтримки, якого викрили на організації схеми незаконного збагачення для свого оточення та допомозі криміналітету.

Вас також можуть зацікавити новини: