Злодій підшукував покупців за кордоном через Інтернет / фото СБУ

На Харківщині співробітники Служби безпеки України запобігли незаконному вивезенню з країни великої кількості культурних цінностей, серед яких старовинні ікони з натуральних перлин.

Про це у Facebook повідомив начальник прес-центру управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

«За версією слідства, місцевий житель скуповував ікони по всій країні. Він підшукував покупців за кордоном через Інтернет, після чого поштою незаконно переправляв цінності за межі України. Намагаючись уникнути відповідальності, контрабандист приховував ікони всередині комп’ютерної техніки, а поштові відправлення здійснював від імені підставних осіб», - йдеться у повідомленні.

Відео дня
фото СБУ

За інформацією Абдули, у межах кримінального провадження слідчі СБУ лише протягом липня задокументували два факти відправки зловмисником міжнародних посилок до Сполучених Штатів Америки зі старовинними іконами із натуральних перлин. Зазначається, що правоохоронці блокували ці відправлення та вилучили ікони. За попередніми висновками експертів, вилучені з відправлень ікони становлять культурну цінність та мають історичне значення.

Читайте такожНа Львівщині чоловік намагався переправити дроном мішки з медичними масками (фото)

Під час обшуку за місцем мешкання фігуранта кримінального провадження в Харкові оперативники і слідчі спецслужби вилучили підготовлені до контрабанди старовинні ікони та докази злочинної діяльності. Наразі правоохоронці ідентифікують майже 200 ікон, знайдених під час обшуку, щодо законності їх придбання.

Організатору контрабандного каналу оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення інших осіб, причетних до вчинення злочину.

фото СБУ

Як повідомляв УНІАН, у морському порту «Чорноморськ» (Одеська обл.) затримано турецьку вантажівку з більш як 20 кг бурштину.