Зловмисники отримували оплату за нібито виконані будівельні роботи та використані матеріали / фото ДБР

В Одесі судитимуть підприємців, які привласнили понад 11 млн грн під час будівництва військових казарм.

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що територіальне управління ДБР Краматорська завершило розслідування і направило до одеського суду обвинувальний акт стосовно підприємців, які заволоділи бюджетними коштами під час будівництва казарм для військовослужбовців у Маріуполі.

Відео дня

Встановлено, що підприємець з Одеси вирішив привласнити бюджетні гроші і залучив до злочинної схеми свою дружину і свого знайомого, які були директорами пов'язаних з будівництвом підприємств.

Починаючи з 2018 року, вони укладали договори з будівництва казарм зі Східним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням Міністерства оборони України і видавали до оплати замовнику акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про їх вартість, в які були внесені недостовірні відомості.

Встановлено близько 20 фактів завищення обсягів виконаних будівельних робіт у звітності та бухгалтерських документах, а також вартості використаних матеріалів.

За даними попереднього розслідування, у період з вересня 2018 по червень 2019 року зловмисники заволоділи 11,4 млн грн державних коштів, які вони отримали як оплату за нібито виконані будівельні роботи та використані матеріали.

Читайте такожУ Києві розкрили масштабну схему вимагання грошей за неіснуючими онлайн-кредитами (фото)

Спільники звинувачуються в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, що вчинене організованою групою, в особливо великих розмірах, а також у видачі посадовою особою свідомо неправдивих офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України).

«Чоловік, який створив і очолив цю злочинну групу, до того ж звинувачується в створенні організованої групи, організації заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, організації службової підробки, вчиненими організованою групою в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ККУ)», - йдеться у повідомленні.

У разі доведення вини обвинуваченим загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Також повідомляється, що начальник Східного територіального квартирно-експлуатаційного управління Міноборони, яке виступило замовником будівництва, не забезпечив перевірки виконаних робіт і їх вартості і підписав підроблені документи.

Йому повідомлено про підозру у недбалому ставленні до служби, що спричинило тяжкі наслідки, скоєному в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 ККУ).

Слідство триває, очікуються результати військової експертизи.