Будинок по вулиці Під Дубом 2 звели близько 1914 року / фото facebook.com/igor.zinkevych

У Львові на вулиці Під Дубом, 2 обвалився балкон історичного будинку. У цей час на ньому перебував чоловік, який впав разом із уламками на проїжджу частину.

Про це повідомив депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. За його словами, інцидент трапився пізно ввечері 13 серпня.

Після падіння з четвертого поверху 43-річний чоловік ще був живий, але, як розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова, його госпіталізували у стані найважчої коми, тобто без свідомості. Але рано вранці він помер у лікарні.

"Він отримав травми, несумісні з життям. Серце ще деякий час працювало, лікарі робили все можливе, аби врятувати чоловіка. Однак о 04:00 ранку він помер", - йдеться в повідомленні.

У Львівській міськраді повідомили, що комунальники обгородили ділянку та демонтовують балкони, які пошкодились від падаючих елементів.

"Фасад цього будинку ремонтували до відкриття торгового центру "Форум" менш як десять років тому. Фахівці обстежують ділянку та зʼясовують деталі інциденту", - йдеться в повідомленні.

Сьогодні на брифінгу голова Галицької районної адміністрації Львова Галина Гладяк розповіла, що будинку, у якому сталася трагедія, понад сто років. У 2014 році його ремонтували і, за словами чиновниці, візуально балкон не потребував невідкладного ремонту. А у 2020 році будинок було списано з балансу міста і передано управляючій компанії.

"Наприкінці 2020 року та у червні 2023-го було звернення від мешканців до управляючої компанії ЛКП "Старий Львів", на балансі якої перебуває будинок, що балкон потребує ремонту. Тоді надали роз'яснення, що це приватна власність жителів, тож вони зобов’язані утримувати своє майно. Офіційного висновку про те, що балкон аварійний, немає", - сказала Гладяк.

Чи застосовуватимуть до когось санкції через трагедію, встановлюватимуть після проведення експертизи, зазначила чиновниця.

Своєю чергою перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко повідомив, що у Львові нараховується 380 тисяч балконів, із них 372 тисячі – перебувають у приватній власності, що становить 98%.

За його інформацією, для балконів будинків, які розташовані в історичному ареалі міста, в архітектурних пам'ятках була запроваджена програма співфінансування їх ремонту. Згідно із нею мешканці оплачують 10 тисяч гривень, а решту – міська рада.

"Повна вартість ремонту одного балкона може коливатися від 100 тисяч до мільйона гривень, усе залежить від складності та історичності будинку, - зазначає Москаленко. - На наступній сесії міської ради винесемо питання про розширення програми, адже не всі львів'яни можуть собі дозволити самостійно відремонтувати балкон. Плануємо включити до неї всі райони міста, а не лише історичну частину. Найближчими днями ми деталізуємо відсоток, який сплачуватиме мешканець".

Реставрація балконів у Львові - що відомо

У 2019 році в Львові затвердили Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Упродовж 2020-2021 років у співпраці з мешканцями було відреставровано 5 балконів і два еркери у будинку на вул. Стецька, 4.

Минулого року через повномасштабне вторгнення Росії програма була призупинена. Але в травні цього року її відновили. Як зазначила керівник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Маріанна Мороз, поки нові заявки від мешканців на реставрацію прийматися не будуть, а опрацьовуватимуться ті, що були подані у 2020-2021 роках.

Інші новини Львова

Як повідомляв УНІАН, раніше у Львові біля вуличної кав'ярні жінка ледь не стала жертвою бетонної конструкції, яка обвалилася з консолі у вигляді скульптури атланта. Бетонна рука скульптури впала біля перехожої.

На жаль, елементи фасадів з будинків у центрі Львова падають досить регулярно. Зокрема, у центрі Львова на вулиці Федорова з фасаду будинку на голову 16-річної дівчини впала цеглина. А з даху будинку у центрі Львова на площі Міцкевича, 6/7 відвалилась частина фасаду й впала на молоду дівчину.

Вас також можуть зацікавити новини: