Тривають обшуки у будівлях УПЦ МП в Україні / фото СБУ

Сьогодні Служба безпеки України разом з Національною поліцією та Нацгвардіює проводить безпекові заходи на трьох об’єктах УПЦ МП у Житомирській області.

Вони проводяться у Коростенському районі на території Чоповицького Афонської ікони Божої матері жіночого ставропігійного монастиря, Казанської ікони Божої матері чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії та Скиту цього монастиря на честь преподобного Сілуана Афонського, йдеться на сторінці СБУ у Facebook.

Разом з представниками релігійних організацій вони оглядають території та приміщення. Шукають людей, які можуть бути причетними до протиправної діяльності, та предмети, заборонені до обігу.

Відео дня

Метою названо виявлення та протидія підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України.

"Враховуючи повномасштабну військову агресію Російської Федерації проти України, дані заходи проводяться Службою безпеки у тому числі для унеможливлення використання афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних громад в якості осередку "русского міра" та убезпечення населення від можливих провокацій і терористичних актів", - йдеться у повідомленні.

У СБУ підкреслили, що діють в межах чинного законодавства та на виконання відповідного доручення Ради національної безпеки і оборони України.

фото СБУ
фото СБУ

Обшуки у УПЦ МП

Нагадаємо, що раніше Служба безпеки України оприлюднила список осіб, які потрапили під санкції РНБО. В ньому опинилися 10 людей, тісно пов'язаних з УПЦ МП.

Як відомо, на початку листопада священник оприлюднив відео, на якому у Києво-Печерській Лаврі звучить пісня, яка прославляляє Росію. Вже 22 листопада Служба безпеки України провела там обшуки.

Згодом у службі повідомили, що перевірили понад 350 церковних споруд та 850 осіб під час контррозвідувальних заходів на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ у Рівненській області.

Вони розповіли про виявлення проросійської літератури, яку використовують під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди "русского мира".

Вас також можуть зацікавити новини: