Один з користувачів чату розмістив фото рушниці "ІЖ 81" / фото Google_карти

Правоохоронці посилили охорону однієї із шкіл Києва, щоб запобігти ймовірному повторенню трагічних подій, які сталися в російській Казані.

Про це повідомляє прес-служба Київської міської прокуратури.

Так, 18 травня під час моніторингу мережі Інтернет у месенджері Telegram працівники Департаменту кіберполіції НПУ виявили груповий чат під назвою «Колумбайн - возрождение», учасниками якого були 169 користувачів.

Відео дня

Під час аналізу змісту листування між учасниками чату правоохоронці виявили розміщене об 20:21 повідомлення наступного змісту: «Завтра школа номер 250 города Киев запомнит этот день навсегда». О 20:40 інший користувач цього ж чату розмістив фото рушниці «ІЖ 81», яку, як вбачається зі змісту повідомлення, він нібито викрав у свого батька.

«Беручи до уваги загально відомі трагічні події, що відбулися 11 травня 2021 року - вчинення масового вбивства неповнолітніх на території шкільного закладу у місті Казань Республіки Татарстан, столичні правоохоронці на виконання доручення Київської міської прокуратури посилено реагують на подібне спілкування в інтернеті», - йдеться у повідомленні.

Читайте також"Казанського стрільця" посадили в окрему камеру з цілодобовим відеоспостереженням

Так, за матеріалами кіберполіції Деснянським районним управлінням поліції розпочато кримінальне провадження та одночасно вжито заходи щодо посилення охорони спеціалізованої школи №250 м. Києва.

При цьому правоохоронці оперативно встановили автора першого повідомлення, яким виявився 15-річний учень іншої школи. За результатами обшуку за адресою його проживання виявлено та вилучено мобільний телефон і персональний комп’ютер. Зі слів неповнолітнього, зазначене повідомлення у чаті він зробив жартома, а з автором посту про рушницю незнайомий.

З учнем та його батьками правоохоронці провели профілактичну бесіду і наразі встановлюють особу та місцеперебуання іншого користувача чату, який виклав фото рушниці.

Стрілянина в російській школі 11 травня: подробиці

  • Вранці 11 травня в Казані в школі № 175 на вулиці Джаудата Файзі сталися стрілянина і вибух.
  • Спочатку ЗМІ повідомляли, що бійню в школі влаштували два підлітки. Однак, пізніше з'явилася інформація, що Ільназ Галявієв діяв один, його затримали.
  • В результаті стрілянини загинули дев'ять осіб. Повідомлялося, що двоє школярів розбилися на смерть при спробі врятуватися.
  • Злочинець купив рушницю в Йошкар-Олі. Момент покупки зброї зняли камери відеоспостереження.
  • На допиті Галявієв називав себе "богом «і розповів, що минулого літа в ньому»почав пробуджуватися монстр". Мотивом нападу він назвав ненависть до людей як таким. 
  • Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці.