Нова модель передбачає вдосконалення вимог до ліцензування / УНІАН

Національний банк України оприлюднив бачення розвитку страхового ринку України, впровадження нової моделі регулювання і нагляду за яким сприятиме підвищенню рівня капіталізації, ліквідності та стійкості страхових компаній, диверсифікації страхових продуктів і посиленню конкуренції на ринку, а також забезпечення високих стандартів захисту прав споживачів страхових послуг.

Як повідомили в прес-службі НБУ, регулятор оприлюднив Білу книгу "Майбутнє регулювання ринку страхування в Україні" - це другий із шести запланованих секторальних документів, в яких Нацбанк як майбутній регулятор ринку небанківських послуг у рамках закону про «спліт» описує поточний стан ринку, його проблеми і плановані зміни в його регулюванні.

Читайте такожФонд соцстрахування з початку року профінансував страхові виплати на 7,4 млрд грн

Відео дня

Зокрема, у Білій книзі НБУ пропонує фундаментально нове регулювання, спрямоване на розв’язання ключових проблем ринку, яке передбачає вдосконалення вимог до ліцензування, оцінки платоспроможності і ліквідності, корпоративного управління і системи управління ризиками, застосування ризик-орієнтованого нагляду.

«Планується суттєве оновлення вимог до прозорості учасників ринку, аналогічне відповідним вимогам до банків. Відбудеться оновлення підходів до звітності, посилення вимог до прийнятності активів і оцінки їх якості, оцінки резервів, структури капіталу і рівня його достатності», - наголошується в повідомленні.

Також планується суттєво вдосконалити процедуру реорганізації, відновлення діяльності і виведення страхових компаній з ринку, остання буде, перш за все, спрямована на захист прав споживачів страхових послуг.

Крім того, в рамках реформи НБУ планує суттєве скорочення видів обов'язкового страхування, які на сьогодні є неактуальними, оскільки за останні десять років по них не укладали договорів страхування.

Також НБУ обіцяє впроваджувати нову регуляторну модель лише після ретельного вивчення стану ринку страхування після його повноцінного переходу під контроль регулятора і після попереднього обговорення з учасниками ринку.

«Заплановані масштабні зміни відбуватимуться поступово, з достатнім запасом часу для адаптації учасників ринку до нових вимог», - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, раніше в НБУ повідомили про те, що реформа страхового ринку України, зокрема, передбачає скасування ліцензування окремих видів страхування, а також скасування великої кількості обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють.

Крім того, реформа передбачає введення цивілізованого процесу виходу страхових компаній з ринку, для чого НБУ планує в перспективі створити фонд гарантування вкладів у сегменті страхування життя.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України в 2019 році ухвалила закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії з держрегулювання ринків фінпослуг і розподіл її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Відповідно до закону, нагляд і регулювання близько 1900 страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня 2020 року перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.