Суперечки по ОСАГО тепер вирішуються швидше / фото УНІАН

В Україні середній термін врегулювання страхових вимог по ОСАГО в другому кварталі 2020 скоротився до 77 днів проти показника 69 днів в попередньому кварталі.

Про це повідомляє Forinsure.

Читайте такожКількість договорів ОСАГО у першому кварталі року несуттєво зросла

Відео дня

Причиною цього є введений в Україні карантин у зв'язку з пандемією COVID-19, який вплинув на роботу офісів страховиків, процеси врегулювання збитків, а також на можливість постраждалих оперативно надавати документи, необхідні для отримання страхової виплати.

В рамках системи прямого врегулювання збитків середній термін врегулювання виріс незначно, склавши 43 дні (в 1 кв. 2020 був 41 день). Попри вплив карантинних заходів, страховики ОСАГО в розрізі річної динаміки поліпшили швидкість врегулювання: в порівнянні з 2 кварталом минулого року середній термін врегулювання скоротився на 2 дні, а в рамках системи прямого врегулювання - на 13 днів.

У 2 кварталі 2020 на термін до 60 днів з дати ДТП було врегульовано 55,3% вимог, до 90 днів - 69,9%, до 120 днів - 77,4%.

Що таке ОСАГО

Як повідомляє Wikipedia, ОСАГО - це обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Це вид страхування відповідальності, що виник в США в 1920-х роках і що отримав дуже широке поширення в 1940-1950-х роках в Європі (а пізніше - і в решті світу), при якому об'єктом страхування є майнові інтереси, пов'язані з ризиком громадянської відповідальності власника транспортного засобу за зобов'язаннями, які виникають внаслідок заподіяння шкоди життю, здоров'ю або майну потерпілих при використанні транспортного засобу.

ОСАГО вводилося в усіх країнах як соціальна міра, спрямована на створення фінансових гарантій відшкодування шкоди, заподіяної власниками транспортних засобів і як фінансовий інструмент підвищення безпеки дорожнього руху.

Збільшення кількості договорів ОСАГО

  • Кількість укладених в Україні договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАГО) в електронній формі в січні-червні 2020 року склало понад 1,3 мільйона штук, що в 3,2 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Кількість укладених в Україні договорів ОСАГО в січні-березні 2020 року склало майже 1,8 мільйона штук, що на 0,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, частка електронних договорів ОСАГО в загальній кількості укладених за цей період договорів склала майже 30%.