1079 небанківських фінустанов вже пройшли тестову ідентифікацію / фото УНІАН

Національний банк України (НБУ) продовжує фінальні підготовчі заходи для прийняття функцій нагляду та регулювання ринків небанківських фінансових установ від Нацкомфінпослуг з 1 липня 2020 року в рамках прийнятого закону про «спліт».

Читайте такожФонд соцстрахування в першому кварталі виплатив близько 4 мільярдів гривень лікарняних та декретнихЯк повідомили в прес-службі НБУ, на даний момент проведена необхідна внутрішня трансформація Нацбанку - створені нові підрозділи, триває пошук їхніх майбутніх керівників і фахівців; завершується формування концепцій (Білих книг) регулювання даних ринків і підготовка до їх впровадження; триває активна робота з розробки пропозицій до нових законів та нормативно-правовим актам щодо регулювання цих ринків.

Крім того, проходить тестування подання до НБУ звітності учасниками ринку і триває синхронізація з базами даних Нацкомфінпослуг.

Відео дня

Також повідомляється, що в рамках підготовки до "спліту" НБУ вже оприлюднив Білі книги з регулювання ринків кредитних спілок, страхових компаній, мікрокредитування фінансовими компаніями і ринку факторингу.

«Незабаром будуть опубліковані концепції регулювання ломбардів та фінансового лізингу. Всі нові підходи до регулювання Національного банку проходять обговорення з учасниками ринків», - відзначили в прес-службі.

Зазначається, що структурними підрозділами НБУ вже розроблені підходи до організації ключових процесів на даних ринках: ліцензування, дистанційний нагляд, інспектування, фінансовий моніторинг, захист прав споживачів.

Крім того, НБУ спільно з експертами та учасниками ринку розробляє пропозиції ключові проекти закону про регулювання даних ринків.

Зокрема, рамковий проект закону України "Про фінансові послуги та діяльності з надання фінансових послуг" знаходиться на етапі публічного обговорення, тоді як пропозиції нових редакцій проектів законів "Про кредитні спілки", "Про страхування" та "Про фінансові компанії" будуть представлені найближчим часом.

За даними НБУ, станом на 30 квітня поточного року 1079 небанківських фінустанов (майже 60% ринку) вже пройшли тестову ідентифікацію та підключення до системи подання звітності в Нацбанк.

«Триває тестування подання звітності на порталі НБУ, яке вже успішно здійснили близько 10% компаній", - зазначили в прес-службі.

Крім того, в даний час триває процес передачі комплексної інформаційної системи, документів, реєстрів і баз даних Нацкомфінпослуг в НБУ, який має завершитися до кінця травня.

Також наголошується, що «спліт» відбудеться вчасно – з 1 липня поточного року, в процесі підготовки до якого НБУ, ще не будучи регулятором, вже вніс пропозиції до уряду щодо необхідної підтримки ринку небанківських фінансових установ в період карантину.

«Причин для перегляду термінів немає, - з 1 липня Національний банк буде готовий повноцінно увійти в повноваження регулятора ринку небанківських фінансових послуг», - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, раніше НБУ уточнив, що працюють на вітчизняному ринку страхові компанії з 1 липня поточного року, після переходу під контроль регулятора в рамках закону про "спліт", автоматично отримають ліцензію на ті види страхування, які вони вже провадять.

В кінці квітня Нацбанк оприлюднив своє бачення розвитку страхового ринку України, яка, зокрема, передбачає скасування ліцензування окремих видів страхування, а також скасування великої кількості обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють.

Крім того, реформа страхового ринку передбачає впровадження цивілізованого процесу виходу страхових компаній з ринку, для чого НБУ планує в перспективі створити фонд гарантування вкладів в сегменті страхування життя.

Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.