kievvlast.com.ua

Екс-очільник Держархбудінспекції у своєму інтерв'ю ресурсу «Киеввласть» розповів, що саме наразі відбувається з реформою у будівельній галузі та чи можна припинити незаконне будівництво.

«Рівно рік тому, коли ми вже були на фініші реформи, яку розпочали тоді в ДАБІ, ми саме підійшли до створення електронного кабінету. Планувалось, що всі адміністративні послуги учасники ринку зможуть отримувати без участі чиновників. Це стосувалось як забудовників, що зводять прості невеликі об’єкти, так і – в подальшому – всіх без виключення, у тому числі тих, хто веде масштабне будівництво… Далі планувалось створення системи прозорих реєстрів. Ми розробили цілий набір інструментів викорінення корупції. Адже таким чином чиновник (потенційний корупціонер) максимально усувався від спілкування з учасниками ринку. А останні – своєю чергою – отримували всю необхідну інформацію через доступний реєстр та через електронний кабінет», - розповів Олексій Кудрявцев.

Водночас у ДАБІ минулого року збиралися систематизувати систему нагляду та контролю за будівництвом, щоб припинити практику зведення  об’єктів з чисельними порушеннями чи незаконних.

Відео дня

«Тоді, рік тому, аби завершити реформу, нам потрібно було ще 2-3 місяці. Тобто, збиралися вийти на фініш вже до нового року. Але, як ви пам’ятаєте, нам цього зробити не дали – натомість мене було усунуто від процесу та гучно звільнено за сфабрикованим звинуваченням. А реформа загальмувала та була швидко згорнута... Те, що втілюється зараз Урядом, у тому числі – Міністерством розвитку громад та територій – разом з ДАБІ та за участі експертів, зокрема – проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», Офісу ефективного регулювання – це якраз ті самі наші кроки. Маю на увазі створення Електронного кабінету, у тому числі», - підкреслив Олексій Кудрявцев.

Він висловив сподівання, що зараз вже реформу вдасться довести до кінця – адже цього прагне не лише ринок, цього прагне нова команда в Уряді, куди прийшло багато фахівців, які бачать своєю метою перезавантаження державних інституцій, докорінну зміну архітектури влади, що дозволить назавжди знищити будь-які корупційні ризики. Галузь має працювати без корупції, наголосив екс-очільник ДАБІ.