На Оболоні активісти замалювали назви Telegram-каналів, які продають наркотики / фото facebook.com/shevchukoleksiy

У Києві активісти розпочали боротьбу з графіті, які рекламують Telegram-канали, де продаються наркотики.

Про старт та результати триденної акції по знищенню написів адрес Telegram-каналів, які торгують наркотичними речовинами розповів на своїй сторінці в Facebook правозахисник та громадській активіст Олексій Шевчук.

"У четвер разом з активістами "Руху змін" моя команда розпочала замальовувати написи з рекламою відповідних каналів біля шкіл, дитячих садків, спортивних майданчиків, житлових будинків та всюди, де побачить. Акція триватиме 3 дні", - пише Шевчук.

Відео дня

Шевчук пояснив, що більшість людей бачили на стінах незрозумілі написи, але не всі знають що це.

"Мабуть, всі оболонці помічали незрозумілі @написи на асфальті, будівлях, парканах. Якщо хтось не в курсі, це не графіті та навіть не вандалізм. Це адреси telegram-каналів, де всі охочі, зокрема діти та підлітки, можуть придбати наркотики. Такі написи можна зустріти будь-де, але особливого розквіту явище набуло саме на Оболоні. Цьому необхідно покласти край", - написав він.

фото facebook.com/shevchukoleksiy

Команда Олексія Шевчука організувала такий захід разом із ГО "Рух змін". Цю організацією заснували колишні наркозалежні, які наразі протидіють продажу наркотиків та всіма методами борються з розповсюджувачами.

"Вони ("Рух змін" - ред.) - активісти, що борються з наркоманією та негідниками, які залучають до неї дітей. То справа нехитра - дитяча цікавість спрацьовує безвідмовно. А чим ці "пустощі" можуть закінчитися, ви знаєте краще за мене", - пише Шевчук.

фото facebook.com/shevchukoleksiy

За три дні акції небайдужі проінспектували 15 вулиць та знищили більше 100 написів з адресами.

"Молодь має навчатися, займатися спортом, розвиватися, подорожувати, а не експериментувати з власним здоров’ям і психікою. Наркозалежні мають проходити обов’язкове лікування та реабілітацію. А ті, хто продає наркотики, особливо, неповнолітнім, - відбувати кримінальне покарання по повній програмі", - написав Шевчук на своїй сторінці.

Перша акція тривала три дні з 9 до 11 вересня, до організаторів приєднались й мешканці Оболоні. Активісти обіцяють проводити такі заходи на регулярній основи.

фото facebook.com/shevchukoleksiy

Проблема в цифрах

За оціночними даними, в Україні 346 тисяч осіб вживають ін'єкційні наркотики, а з урахуванням поширення нових форм наркотичних речовин кількість осіб, що залежні від наркотиків, набагато більша. Основні споживачі - молоді люди працездатного віку.

У МВС обіцяли ввести відповідальність за рекламу наркотиків.