14 січня - свято Старий Новий рік / ua.depositphotos.com

Свято Старий Новий рік, яке в багатьох країнах за кордоном викликає подив, у нас дуже люблять. Ще б пак - адже це ще один привід відсвяткувати Новий рік, нехай навіть його і називають старим. Тим же, кому не вдалося зустріти свято 31 грудня, цей - і зовсім як порятунок. Що це насправді за дата та які є традиції на Старий Новий рік - розповідаємо нижче. 

Коли відзначають Старий Новий рік 2024

У зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше. Хороша новина: Старий Новий рік - не церковне свято, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть, як і раніше, в ніч із 13 на 14 січня.

Водночас свято Маланки (13 січня) і свято Василя (14 січня) тепер зрушилися і за новоюліанським календарем припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. 

Відео дня

Старий Новий рік - традиції та як з'явилося свято

Старий Новий рік вважається молодим святом - воно з'явилося трохи більше ніж 100 років тому, 1918 року, після переходу з юліанського календаря на григоріанський. Тоді через розбіжність календарів дата змістилася на 14 днів раніше - 1 січня. Свято за старим стилем продовжили відзначати за звичкою і назвали його Старий Новий рік. До речі, церковні православні свята тоді теж продовжили відзначати за старим стилем - вони змістилися лише після переходу 2023 року української церкви на новоюліанський календар.

Традиції дня залишилися такими ж, як і раніше. 13 січня ввечері, коли святкують Старий Новий рік, заведено зібратися з рідними або близькими за столом і опівночі побажати одне одному здоров'я, здійснення мрій і щастя.

Зі Старим Новим роком тісно переплелися народні традиції - щедрівок на Меланки та засівання на Василя. Але щедрувати за новим церковним календарем потрібно було 31 грудня, а посівати - на Василя, 1 січня. Утім, завітати в гості до рідних і близьких на Старий Новий рік і побажати всім добра й миру можна і на біс - і за новим, і за старим стилем, зайвим точно не буде.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: