Зима цього року буде м'якою / фото УНІАН

Цього року в Україні та в Європі в цілому очікується м'яка зима. Водночас кількість опадів буде близькою до норми.

Такий прогноз оприлюднив кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич, передає Meteoprog.

"Згідно з Європейським центром середньострокових прогнозів з грудня до лютого на більшій частині Європи очікується додатна аномалія температури повітря, особливо в її східній частині. Добре помітно, що у всі три місяці Україна перебуває в помаранчевій заливці на карті, що відповідає аномаліям +1°…+2°", - пояснив він.

Водночас кількість опадів буде близькою до норми і лише на півночі Європейського континенту очікується надлишок опадів, каже синоптик.

За його словами, на користь м'якої зими в Україні також свідчать прогностичні значення приземного поля тиску у Північній півкулі на найближчі 3 місяці. Згідно з даними, в Україні очікується часті відлиги та чергування опадів у вигляді снігу та дощу. 

Читайте такожНа свята в Україні вдарять 20-градусні морози: кліматолог розповіла, якою буде зима

"Але це не виключає епізодичні вторгнення холоду, які зазвичай короткочасні й не впливають на середні значення", - додав фахівець.

За даними Ігоря Кібальчича, з ймовірністю 40-60% розвиток теплої зими прогнозують фахівці з Інституту Землі Колумбійського університету.

"Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що за різними методиками довгострокового прогнозування, зима як на території України, так і на більшій частині Європи з високим ступенем ймовірності виявиться теплішою за норму... Сніговий покрив очікується нестійким і розподілятиметься плямисто по території. Протягом усієї зими опади випадатимуть як у вигляді снігу, так і у вигляді дощу", - резюмував синоптик та додав, що "теплий сценарій зими не скасовує епізодичні періоди арктичних вторгнень холоду, аномально низьких температур та сильних снігопадів".

Нагадаємо, за прогнозом Укргідрометцентру, грудень цього року буде близьким до кліматичної норми.

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: