Йдеться про Вишгородський, Броварський та Бориспільський райони області / фото t.me/andrii_nebytov

У столиці та трьох районах Київської області очікується затоплення заплавних територій. Про це йдеться у повідомленні в Telegram-каналі Українського гідрометеорологічного центру.

"13-14 квітня внаслідок пропуску весняного водопілля через Київську ГЕС на р. Дніпро у м. Києві, Вишгородському, Броварському та Бориспільському районах Київської області відмічатиметься затоплення заплавних територій та початкове затоплення низьких ділянок садово-дачної забудови, присадибних ділянок у ряді прирічкових населених пунктів", - наголосили в Укргідрометцентрі.

Йдеться про ІІ рівень небезпеки – помаранчевий.

Відео дня

У Києві внаслідок опадів існує ризик підтоплень окремих територій приватної та садово-дачної забудови у чотирьох районах. Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

"Рівень водопілля цієї весни буде вищим за минулорічний і спричинений він, зокрема, підвищеним рівнем опадів. За прогнозами синоптиків, у період з кінця квітня – початку травня знову очікуються рясні дощі. Очікувані максимальні рівні водопілля не несуть загрози промисловим об’єктам і житловим масивам, однак ризик підтоплень існує для окремих територій приватної та садово-дачної забудови в Голосіївському, Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах", - йдеться у повідомленні.

У КМДА запевнили, що на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій опрацювали алгоритми взаємодії міських служб у випадку затоплень.

В Укргідрометцентрі провели розрахунки можливих максимальних рівнів та цьогорічного весняного водопілля на Дніпрі з урахуванням прогнозу та роботи гідротехнічних споруд.

"Можливе підтоплення прирічкових територій у міській та приміській зонах – деяких пляжів та зон відпочинку, а також деяких садово-дачних ділянок. Йдеться про села Осещина, Погреби, Хотянівка, Троєщина, Гнідин, Вишеньки та заплави Дніпра на півдні столиці", - зазначили в КМДА.

Також можливі часткові затоплення територій на дачних масивах: Воскресенські Сади, Русанівські Сади (окремі ділянки у межах неодамбованої території), Осокорки, Позняки, Вишеньки (підтоплення прируслової зони річки та окремих садових ділянок). Можливе часткове підтоплення у межах приватної та садово-дачної забудови на лівому березі Дніпра – в районі Південного мосту, а також затоки Берковщина. Вірогідними також є затоплення прируслових ділянок масиву Конча-Заспа.

Жителів зазначених територій та тих, хто проживає поряд з водоймами, просять врахувати прогнозні дані синоптиків та підготуватись до імовірних підтоплень: перенести найцінніші речі на верхні поверхи будівель або горища, вимкнути електрику/газ, усі побутові прилади, потурбуватись про тварин, тримати напоготові документи та цінні речі. У разі затоплення необхідно бути готовими до евакуації.

Затоплення в Україні - деталі

12 квітня у Київській міській державній адміністрації з посиланням на Український гідрометцентр попередили, що днями унаслідок весняного водопілля через Київську гідроелектростанцію може піднятися рівень води у Дніпрі. У КМДА запевнили, що столичні служби моніторять ситуацію та готові застосувати усі необхідні засоби, якщо виникне загроза підтоплень.

Сьогодні, 13 квітня, у Державній службі України з надзвичайних ситуацій розповіли, що у зв'язку з паводками відсутнє транспортне сполучення з деякими населеними пунктами. Фіксується затоплення заплав і окремих ділянок, зокрема, у Новгород-Сіверському, Корюківському, Чернігівському та Ніжинському районах Чернігівської області.

Також керівник поліції Київської області Андрій Нєбитов повідомив, що у селищі Іванків Київської області внаслідок тривалих дощів розмило дамбу місцевого ставка. Вода розмила та підтопила дві вулиці.