REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер наголошує, що Конституцією України такі утворення як “ДНР” і “ЛНР” не передбачені, тому незаконні «вибори», які Росія планує провести 11 листопада на тимчасово окупованих територіях Донбасу, мають бути скасовані.

Читайте такожВолкер дав зрозуміти, що санкції проти Росії лише посилюватимуться

Як передає кореспондент УНІАН, про це спецпредставник США сказав під час телефонного брифінгу з Вашингтона для європейських журналістів.

Відео дня

“Росія займається організацією “виборів” на окупованій території в Україні для так званих “Луганської і Донецької народних республік”. Це подія, яка викликає велику стурбованість”, - заявив Волкер.

Він додав, що важливо закликати Росію припинити підготовку до голосування.

“Ми вважаємо, що ці утворення на місцевому рівні є незаконними, вони не відповідають Мінським угодам”, - наголосив Волкер.

У зв’язку з цим дипломат нагадав, що так звані “ДНР” і “ЛНР” не згадуються у Мінських угодах.

“Їх не існує у Мінських угодах і насправді виконання Мінських угод вимагає відновлення українського конституційного порядку (на окупованих територіях Донбасу - УНІАН). І в українській Конституції для цих “республік” також немає місця”, - наголосив Волкер.

При цьому він сказав, що США підтримають проведення місцевих виборів на Донбасі тільки якщо вони будуть законними.

“Це мають бути вибори законних місцевих органів влади в рамках української Конституції”, - додав спецпредставник США.

Також він зазначив, що такі вибори мають відбуватися, коли на території буде встановлено належний рівень безпеки, коли будуть забезпечені демократичні умови для проведення кандидатами своїх кампаній, і громадяни можуть вільно здійснювати власний вибір, а також буде забезпечена свобода пересування.

“Жодної з цих умов зараз немає”, - підкреслив Волкер.

««Вибори», які проводяться і організовуються Росією 11 листопада, є незаконними. Ми наполегливо закликаємо, щоб вони були скасовані, і жодним чином ніхто з Європи, Сполучених Штатів та інших країн, не визнає результатів цих «виборів»», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, на 11 листопада на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначені так звані «позачергові вибори голів «ДНР» і «ЛНР» і так званих «депутатів парламентів».

В ЄС і США заявили, що призначення «виборів» у так званих «ЛНР» і «ДНР» є порушенням Мінських домовленостей.