Ілюстрація / REUTERS

В Європейському парламенті закликають Російську Федерацію звільнити захоплених поблизу Керченської протоки українських моряків та усіх українських політв'язнів і, зокрема, незаконно засудженого режисера Олега Сенцова.

Про це йшлося під час дебатів у Європарламенті в контексті представлення доповіді про імплементацію Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"Ми хочемо закликати до звільнення українських моряків, і мають бути санкції, якщо цього не станеться. Ми також закликаємо пана Путіна, будь ласка, звільніть цих моряків, щоб вони могли повернутися додому до їхніх родин", - заявив співдоповідач Європарламенту з питань України Міхаель Галер.

Відео дня

Також євродепутат нагадав, що нагородження незаконно засудженого в Росії українського режисера Сенцова премією Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова говорить про те, що "ми надсилаємо правильний сигнал у належний час".

Галер зазначив, що в Європарламенті дуже високо цінують відданість Сенцова захисту прав людини, протестуючи проти окупації Криму.

Читайте такожМеркель закликала Путіна звільнити захоплених українських моряків

"Ми закликаємо Росію до звільнення усіх політичних в'язнів і, зокрема, звільнення Олега Сенцова", - наголосив він.

"Росія має утримуватися від подальших провокацій у регіоні, міжнародне морське судноплавство має продовжуватися в Азовському морі, як це передбачено міжнародним правом", - додав він.

Своєю чергою Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні приєдналася до заклику щодо звільнення Сенцова.

"Ми постійно просили (Росію) про це (звільнення Сенцова) впродовж усіх цих років", - підкреслила Могеріні.

Також вона нагадала, що минулого тижня в рамках засідання Ради міністрів закордонних справ у Мілані окремо зустрілася з міністрами закордонних справ України Павлом Клімкіним та Росії Сергієм Лавровим.

"Я скористалася цим моментом дуже чітко наголосити, що ми не визнаємо незаконну анексію Кримського півострова, і що поточне напруження є прямим наслідком порушення Росії основоположних принципів ОБСЄ і міжнародного права", - додала Могеріні.

"Ми очікуємо від Росії на негайне звільнення суден та їхнього екіпажу. Міжнародне право зобов'язує Російську Федерацію забезпечити безперешкодне і вільне проходження усіх суден через Керченську протоку. Поведінка Росії порушує міжнародне право і призводить до економічної шкоди не тільки для України, але й для суден, що курсують під прапорами ЄС", - підсумувала Могеріні.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" й двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення.

Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша".