РПЦ їдко відреагувала на Об'єднавчий собор у Києві / фото УНІАН

У Російській православній церкві вважають "канонічно нікчемним" Об'єднавчий собор, на якому обрали предстоятеля помісної православної церкви в Україні Епіфанія.

Про це заявив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Микола Балашов, передає РИА Новости.

Читайте такожАрхієпископ УПЦ КП розповів, як відбувалось голосування за главу нової церкви в Україні

Відео дня

"... З числа неканонічних священнослужителів одного обрали як неканонічного предстоятеля", - зробив істеричну заяву Балашов.

У свою чергу, прес-секретар патріарха Московського і всія Русі Кирила, священик Олександр Волков, заявив, що "визнання" глави нової української церкви у православному світі "навряд чи здійсненне завдання". "Розкольники обрали розкольника", — вважає Волков.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 15 грудня, Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні, який отримає томос про автокефалію від Вселенського Патріарха Варфоломія.

За інформацією представника УПЦ Київського патріархату архієпископа Євстратія Зорі, глава нової української церкви отримає томос 6 січня.

Раніше голова синодального відділу із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ Московського патріархату Володимир Легойда назвав процес надання автокефалії української церкви політичним проектом президента України Петра Порошенка і Константинопольського патріархату.