На думку письменника, до виборів ще багато чого може змінитися / фото report.if.ua

Український письменник Юрій Андрухович підвів підсумки п'яти років постмайданної України і дав свою оцінку майбутнім виборам президента, які відбудуться навесні 2019 року.

Інтерв'ю письменника опубліковано в журналі «Новое время".

«Чим ближче вибори, тим більш песимістично налаштовані люди, говорять про можливий реванш. Вибори все ж ще не завтра, а тому не треба забивати собі голову песимістичними думками. Якщо ми постійно боїмося реваншу, якщо вже переконали себе в перемозі тих, хто здатний реванш наблизити, то ми неадекватні», - вважає письменник.

Відео дня

Андрухович нагадав, що передвиборча президентська кампанія ще не стартувала, а вибори відбудеться аж навесні, і за цей термін може багато чого змінитися.

«Знаючи наших політиків, це великий термін. Тобто у кожного з них ще буде мільйон шансів для самознищення, провалів, для «все пропало», для помилок, дурості і підлості, які можуть повністю перекреслити їх передвиборні старання. Тому сьогодні чекати і боятися якогось певного результату навряд чи розумно, ми не знаємо, яким він буде», - зазначив він.

Читайте такожМайже третина українців ще не визначились з кандидатом у президенти або не хочуть голосувати - опитування

Український публіцист вважає, що за п'ять років, які пройшли від часів Революції гідності, зміни почалися в багатьох сферах, але часто «відверто гальмуються і дискредитуються, особливо в правоохоронній та судовій сферах». А якщо говорити про процеси в суспільстві, на думку Андруховича, українців і далі роз'єднують досить істотні моменти, зокрема ставлення до Майдану або ставлення до Росії.

«І все ж значно більше спільного у нас сьогодні з країнами Європи. Насамперед, нас ріднить російська загроза. Причому дуже чітко видно, що в цьому сенсі нас краще розуміють і підтримують там, де, як і у нас, безпосередньо є кордон з Росією. Тобто в країнах Балтії та Польщі», - підкреслив він.

Андрухович також дав свою оцінку воєнним діям на сході України, зазначивши, що Росія діє на виснаження нашої країни.

«І все ж головний ризик війни в тому, що вона може виснажити нас, не виснаживши ворога. Наш шанс на перемогу в тому, що Росія зав'язне в цьому конфлікті, витратить багато ресурсів, здується. Я не думаю, що це утопія. Росія повинна опинитися в тій ситуації, коли її керівництво, а потім і населення проклянуть той день, коли вони сунулися в Україну. А для цього економічні санкції проти Росії не повинні бути декоративними. І це більшою мірою стосується наших західних партнерів», - висловив свою думку письменник.