Леонід Кравчук зі своєї книгою / фото УНІАН

У своїй книзі «Перший про владу» перший президент України Леонід Кравчук характеризує чинного главу держави Петра Порошенка як людину з авторитарним характером, а лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко - як жінку із силою духу.

В авторській книзі, яку він презентував сьогодні, у день свого 85-річчя, перший президент дає характеристики й іншим політикам, зокрема, Олександру Турчинову, Арсенію Яценюку, Володимиру Гройсману, Віктору Януковичу, Віктору Медведчуку, а також деяким бізнесменам - Ігорю Коломойському, Рінату Ахметову, Дмитру Фірташу.

Читайте такожКоломойський про президентів: Ющенко був взірцем, а Янукович в кінці все змазав

Так, характеризуючи Порошенка, Кравчук зазначає, що «підготовка в нього достойна - хороша пам'ять, володіє словом, знає мови, розбирається в політиці, економіці…».

«Питання в характері. У нього характер – авторитарний. Він, наприклад, не хоче спілкуватися з тими, хто може сказати йому правду. Люди, які у нього працюють, кажуть, що Петро Олексійович може місяцями не зустрічатися з ними. Вочевидь, він переконаний, що сам знає краще за всіх і не хоче гаяти часу», - пише Кравчук про чинного главу держави.

Також Кравчук зазначає, що Порошенко «здатний переоцінювати себе і свої успіхи, точніше, перебирати на себе всі досягнення».

Перший президент зауважує, що Порошенко відкрито не скаже про свої прорахунки, бо «вважає це неприпустимим, відповідно шукає причини ззовні, а не в собі, що свідчить про слабкість позиції». За словами Кравчука, нинішній президент «боляче ставиться до критики, захоплюється повчанням, виконанням ролі вчителя» і саме на цьому ґрунті в нього виникли непорозуміння з Арсенієм Яценюком і Володимиром Гройсманом. «Кадрова політика Порошенка ґрунтується на тому, що у нього управління державою яскраво забарвлене бізнесом. Я б навіть назвав це бізнес-управлінням. І всі люди, які є поряд із ним, - це люди від бізнесу», - наголошує Кравчук.

При цьому він зазначає, що виступає за те, щоб влада і бізнес були окремо, бо, за його словами, «Порошенко сприймає всю країну як свою корпорацію», тому не любить з кимось радитися. «Порошенко організував чимало підконтрольних каналів – такі собі «хімічні лабораторії», які успіхи інших перетворюють в недоліки, а його недоліки в успіхи», - зазначив Кравчук.

Він вважає, що «об’єктивністю тут навіть не пахне» і радить Порошенку вчитися політичній культурі, а «не керуватися побутовими нормами».

Про Тимошенко Кравчук пише з симпатією, зазначаючи, що вона «грає свою окрему гру». «Якщо описати Тимошенко одним словом, то це характер і сила духу», - вважає перший президент.

Він зазначає, що у Тимошенко «розвинене почуття незалежності».

«Я жінки, та навіть чоловіка, з таким характером зустрічав рідко. Здавалося б, уже все провалено і немає за що зачепитися. Але вона не здається»,- пише перший президент.

За словами Кравчука, Тимошенко має гарну пам'ять, знання і досвід управлінської роботи. «Вона досвідчений менеджер. Всі ці якості за певних обставин можуть послугувати на користь Україні», - переконаний він.

Кравчук подарував книгу агентству УНІАН, підписавши її: «УНІАНу хай щастить».