Згідно зі змінами, обов’язком президента, парламенту та уряду буде забезпечення європейського і євроатлантичного курсу України / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко переконаний, що зміни до Конституції щодо курсу на вступ України до Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору (НАТО) будуть ухвалені Верховною Радою в цілому до президентських виборів в країні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив під час зустрічі з жителями міста Здолбунів Рівненської області.

«Верховна Рада України зробила передостанній крок для закріплення в українській Конституції за пропозицією президента Порошенка незворотності курсу України на ЄС та НАТО. Включення до порядку денного, перше читання та висновок Конституційного суду вже є», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожУ 2020 році українська армія буде здатна діяти за стандартами НАТО - Порошенко

За словами президента, згідно з цими змінами, обов’язком президента, парламенту та уряду буде забезпечення європейського і євроатлантичного курсу України. «Для мене надзвичайно важливо, це означає реалізацію цього стратегічного курсу обов'язком влади, а не декларацією і піаром», - заявив він, підкресливши, що внесення змін до Конституції щодо європейського та євроатлантичного курсу України буде «дуже важливим, потужним політичним сигналом».

«Я вірю, що до виборів ці зміни будуть внесені в Основний закон», - наголосив президент.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада Верховна Рада попередньо схвалила президентський проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства країни в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037).

Законопроектом передбачено у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень парламенту належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Читайте такожУкраїна не готова вступити до ЄС в найближчі роки - Клімкін

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Водночас із тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV ”Перехідні положення”. У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Планується, що депутати зможуть ухвалити цей законопроект в цілому на наступній сесії ВР.