Порошенко став великим розчаруванням для України / фото УНІАН

Час президентського терміну Петра Порошенка підходить до кінця. І список головних помилок, прорахунків і невиконаних обіцянок Порошенка виглядає наступним чином.

Про це пише Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, у своїй колонці на "Главреді".

Топ-5 помилок, прорахунків і невиконаних обіцянок Порошенка:

Відео дня

1. Продовження війни. Головне, що Порошенку не вдалося зробити – закінчити війну, розпочату Росією проти України. На те є об'єктивні причини. В принципі, будь-хто, хто б не став президентом України, не зміг би зупинити війну в 2014 році. І тоді, в 2014 році, це обіцянка давалася Петром Порошенком із розумінням того, що її неможливо виконати.

2. Відсутність успіхів у боротьбі з корупцією та очищення влади. Люстрація в Україні так і не була проведена до кінця. Влада так і не очистилася. Нові правила гри так і не з'явилися. Корупція залишається величезною проблемою в Україні і псує наші позиції у світі.

В цілому, проблема корупції – це основне питання, яке президент Порошенко так і не зміг вирішити.

3. Відсутність змін правил гри в українському політикумі. Знову перед виборами президента ми стикаємося з ситуацією, коли переможець виборів зірве джек-пот і отримає все, а переможений – отримає закон. За весь час із 2014 року президент не посприяв створенню правил гри в політичній сфері. Навпаки, він всіляко знищував. "Тому я не здивуюся, якщо після виборів президента, у разі перемоги Порошенка, почнуться розслідування й арешти членів команди опонентів, наприклад, Тимошенко. Це цілком можливо. І навпаки, якщо переможе якийсь інший кандидат, то до команди Порошенка зможуть бути застосовані репресивні механізми",- вважає експерт.

Читайте також"Вас Господь попустити!": Порошенко в "томос-турі" розлютився через питання про корупцію (відео)

4. Втрачений творчий потенціал громадянського суспільства. До управління державою так і не був залучений весь той потенціал і інерція Майдану. Творчий потенціал громадянського суспільства був спущений "в гудок". Таким чином, зараз фактично втрачена позитивна динаміка творчості і готовності людей брати участь в управлінні державою, співкерувати. Втрачено почуття, що керування державою – це спільна справа.

"Цей посил був зруйнований і знищений Порошенком. Я вважаю, що саме це відштовхнуло від нього громадянське суспільство, найбільш активну частину людей, і тих, хто міг би брати участь у політичних процесах. Саме тому є відчуття, що "все проср*ли", - пише політолог.

5. Прорахунки у зовнішній політиці. Порошенко ставить собі в плюс створення кола друзів України: те, що це коло зберігається, що існує антиросійська коаліція і т. д.

"Однак я б не назвав це "заслугою Порошенка". Скоріше, це є результатом сприятливої політичної кон'юнктури – захисту європейцями і американцями власних національних інтересів. Україні така коаліція теж була вигідна, але все ж Європа і США виходили, насамперед, зі своїх власних національних інтересів. Наша дипломатія зробила, звичайно, багато. Однак не було стимулювання та рекламації другого плану, не були надані можливості світовій спільноті виступати на різних майданчиках та створювати позитивний контекст для України. Не було створено ефективного іноземного мовлення та інформаційного продукту для світового співтовариства, який би представляв українську позицію. У той же час Росія має такий продукт. Можна було створити точковий, вузько сегментований продукт і працювати з навколополітичними тусовками. Але у нас на це не пішли, такі експерименти не захотіли реалізовувати. І це – "мінус" президента", - вважає Кулик.

Політолог зробив висновок про те, що "Порошенко став великим розчаруванням для України".

"Звичайно, не таким, як Ющенко, але все ж великим розчаруванням. Час його президентства – це наші втрачені можливості і наші втрачені надії", - додав він.