Додаткових санкцій США та ЄС в разі відмови Росії звільнити українських моряків можна очікувати в лютому / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер заявляє, що рішень США і Європейського Союзу щодо запровадження додаткових санкцій в разі відмови Росії звільнити українських моряків можна очікувати в лютому.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час телефонного брифінгу для європейських журналістів, організованого з Брюсселя.

Читайте такожВолкер підтримує розміщення міжнародних спостерігачів на неокупованому узбережжі Азовського моря

Відео дня

"Я можу сказати, що США та Європа вивчають, яких додаткових заходів ми маємо вжити, якщо Росія не виправдає очікувань щодо повернення моряків і продовжить свої зазіхання на контроль у Керченській протоці", - наголосив він.

Також спецпредставник Держдепу сказав, що в лютому в США буде переглядатися "кримський" пакет санкцій, запроваджений через анексію Криму Росією, однією з опцій є запровадження нових санкцій, але остаточного рішення ще не ухвалено.

"ЄС також розглядає додаткові санкції, але ще нічого не було погоджено", - зазначив Волкер і додав, що в ЄС в лютому відбудеться відповідна зустріч.

"Ми закликаємо Росію негайно звільнити моряків і намагаємося повернутися на дипломатичний шлях для урегулювання цієї кризи", - наголосив Волкер.

Також він сказав, що в ЄС порушили питання можливого запровадження санкцій стосовно російських суден, що обслуговують російські порти в Азовському морі, або безпосередньо стосовно цих портів.

"Ми мали консультації з деякими нашими партнерами з ЄС лише декілька днів тому, на яких обговорювалася ця тема", - сказав Волкер.

Як повідомляв УНІАН, міністри закордонних справ Чеської Республіки і Королівства Данія Томаш Петршічек та Андрес Самуельсен закликають Європейський Союз розглянути цілеспрямовані заходи проти Російської Федерації в разі відмови звільнити українських військовополонених моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Відповідне питання буде порушене на зустрічі Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу 18 лютого.