Вісім європейських країн висловили підтримку Україні і засудили російську агресію на Донбасі перед початком засідання Ради Безпеки ООН 12 лютого.

Заяву, текст якої наводить бельгійська місія в ООН, зачитав пресі заступник глави делегації Великобританії Джонатан Аллен.

Читайте такожЄльченко передав генсеку ООН заяву із закликом тиснути на РФ для звільнення українських моряків

Документ підписали від імені членів Радбезу ООН – Франції, Німеччини, Польщі, Бельгії і Великобританії, також до нього приєдналися Італія, Нідерланди та Швеція.

"Повністю підтримуємо незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах", – йдеться в заяві.

Дипломати вимагали відновити повний доступ всіх міжнародних гуманітарних організацій в окуповані райони.

"Закликаємо Росію негайно припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову підтримку озброєним угрупованням. Нас глибоко турбує інформація про присутність російської військової техніки і особового складу у районах, які наразі не знаходяться під контролем уряду України. Ми рішуче засуджуємо погрози та обмеження для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які мають місце переважно в районах, не підконтрольних українському уряду", – сказав британський представник.

Конфлікт чинить тиск на українську демократію та економіку, зазначили підписанти.

Як повідомляв УНІАН, раніше посол України заявив, що на окупованому Донбасі зосереджено 35 тисяч бойовиків за підтримки понад 2 тисяч 100 російських регулярних військових.