Українських правозахисників депортували з Казахстану / фото flickr.com/photos/alexjbutler

Суд Казахстану вночі ухвалив рішення про видворення двох українських правозахисників Людмилу Волошину та Валерія Явтушенка, які перебували там у складі Міжнародної моніторингової місії від Італійської федерації з прав людини.

Про це у коментарі УНІАН повідомила правозахисниця і волонтерка Наталія Панченко, яка координує у Казахстані роботу українських правозахисників від Італійської федерації з прав людини.

Читайте такожУкраїна і Казахстан підписали договір про екстрадицію

Відео дня

Вона розповіла, що о 7:00 за Астаною (о третій ночі за Києвом) Волошина зв'язалася з нею і сказала, що вже перебуває разом з Явтушенком у літаку, який прямує до Києва. У Міжнародний аеропорт "Бориспіль" літак прибуває по полудню.

За словами правозахисниці, рішення про їхню депортацію з Казахстану ухвалював суд.

"Їхній суд відбувся серед ночі без допуску консула і адвокатів. Їм надали адвокатів насильно. Людмила просила відмовитись від того адвоката, але суд її не послухав. Своїх адвокатів допустити так і не дозволили. Тому адвокати і консул стояли біля приміщення міграційної служби, але їх так ніхто і не пропустив", - сказала Панченко.

Вона зазначила, що суд дуже швидко виніс рішення, а в судовій постанові на одній сторінці зазначено перелік документів, з якими приїхала Волошина, а іншій сторінці вказано, що вона приїхала без жодних документів.

"Тому її видворили. Там видно, що все робилося поспіхом. Суд виніс рішення, що нібито вони заїхали з приватним візитом, а по факту - перебували з місією. Але це не правда. У нас є міграційна картка, яка заповнюється при в'їзді. І там написано, що вона приїхала з моніторинговою місією", - наголосила Панченко.

"Вироки вже були готові, я так розумію, бо вони були ідентичні у Людмили і Валерія", - додала правозахисниця.

Вона запевнила, що видвореним українським правозахисникам вже нічого не загрожує. За її словами, що до цієї справи також долучалося посольство Італії, оскільки моніторингова місія - від італійської організації. Своєю чергою, італійським дипломатам у Казахстані повідомили, що ніякої інформації не нададуть, бо затримані правозахисники не є італійськими громадянами.

"З того, що мені відомо, від посольства України пішла нота (на МЗС Казахстану - УНІАН), і що сьогодні консул зустрічався з представником міграційної служби", - додала Панченко.

Також вона зауважила, що моніторингова місія в Казахстані працює з квітня минулого року, і з того часу до цієї країни завжди їздять спостерігачі.

"Ніколи проблем ні з ким не було. Зараз проблеми були лише тому, що ці двоє спостерігачів були на суді Айгуль Агберди, де зафіксували тиск на суддю. Тобто, суддя дізнався, що на нього тисне влада. Вони це зафіксували на відео. І тільки тому, що вони потрапили у таку резонансну справу, їх почали переслідувати, тому що Казахстану невигідно, щоб хтось у світі дізнався, що там таким чином відбуваються суди", - наголосила Панченко.

Після затримання українських правозахисників біля них постійно перебували представники Комітету національної безпеки Казахстану, які "давали вказівки працівникам міграційної служби, як ті мають діяти".

Двох українських спостерігачів депортували з Казахстану