Ілюстрація / REUTERS

У Європейському Союзі закликали Російську Федерацію припинити обшуки у домівках кримських татар в окупованому Криму.

Про це заявила речник Європейської служби зовнішніх зв'язків Майя Косьянчич на брифінгу в Брюсселі, відеозапис якого розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

«Насамперед, нам відомо про ці обшуки домівок, які здійснювалися минулої ночі російською владою у незаконно анексованому Кримському півострові, і про подальші затримання», - заявила Косьянчич.

Відео дня

Читайте такожОбшуки в Криму: російські силовики можуть підкидати "заборонену" літературу – адвокат

У цьому зв'язку вона нагадала, що 17 березня високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні представила декларацію щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, у якій особлива увага приділялася ситуації з правами людини на окупованому півострові.

«У декларації чітко наголошується, що ситуація суттєво погіршилася, що жителі півострову стикаються з систематичними обмеженнями фундаментальних свобод, таких як, свобода висловлювань, релігії та переконань і права на мирні об'єднання та зібрання», - нагадала речник ЄС.

Вона додала, що особливо права кримських татар були грубо порушені через закриття кримськотатарських засобів масової інформації, заборону діяльності їхнього органу самоуправління - Меджлісу, та переслідування лідерів та членів їхньої громади.

Читайте такожЧубаров: в окупованому Криму почалася ще більш жорстока хвиля репресій проти кримських татар

«Як рекомендували в ООН, але також і в Євросоюзі, Російська Федерація має припинити свавільні обшуки приватної власності, яка належить кримським татарам, та здійснити усі необхідні кроки, аби забезпечити, щоби свобода висловлення думки, право на мирні зібрання і об'єднання, свобода переконання і релігії могли бути реалізованими усіма у Криму беж жодних дискримінацій за будь-якою ознакою», - наголосила Косьянчич.

Також речник додала, що, у зв'язку з останніми обшуками і затриманнями, інформація про точне місцезнаходження затриманих осіб була повідомлена усім зацікавленим сторонам, а права затриманих на адвокатський захист мають бути повністю дотримані.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 27 березня, з ранку в окупованому Криму проводяться обшуки щонайменше в 25 будинках кримських татар, кількох людей вже затримали і відвезли в управління ФСБ в окупованому Сімферополі.

У прес-службі ФСБ РФ заявили, що обшуки проводяться за місцем проживання нібито прихильників забороненої в Росії міжнародної терористичної організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі».