Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що намір України і Грузії приєднатися до НАТО не є провокацією проти Російської Федерації.

Про це Столтенберг сказав на заключній прес-конференції у Вашингтоні в рамках засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО з нагоди 70-річчя створення Альянсу.

Зокрема, його запитали, чи є правильним підходом публічно заявляти про запрошення України і Грузії до членства в НАТО з огляду на те, що це призводить до напруження у відносинах з Росією.

Відео дня

"Я вважаю, що усі ми повинні зрозуміти, що Грузія і Україна є незалежними суверенними державами, які мають суверенне право обирати їхній власний шлях", - наголосив Столтенберг.

Читайте такожУ НАТО усвідомлюють появу нових загроз після непередбачуваної анексії Криму - Столтенберг

При цьому він вважає дуже небезпечним твердження про те, що прагнення Грузії і України до членства в НАТО є нібито провокацією проти Росії. "Тому що, як тільки ви погодитеся з тим, що це провокація проти Росії, потім ви визнаєте, що Росія має право вирішувати, що можуть робити її сусіди. І це те саме, якщо погодитися із світовим порядком, у якому великі держави можуть вирішувати, що сусіди можуть робити, а що не можуть. І це відновлює усю ідею сфер впливу", - сказав Столтенберг.

Також він наголосив, що дуже радий тому, що його рідна країна Норвегія, яка межує з Росією, у 1949 році приєдналася до НАТО. "Сполучені Штати, Сполучене Королівство і інші країни-засновниці НАТО ніколи не погодилися, що Радянський Союз може вирішувати, що може робити Норвегія", - сказав Столтенберг.

"Тому, таким же чином, Грузія і Україна мають право обирати свій власний шлях. Це не провокація. Це не спрямовано проти жодної країни. Це суверенне право кожної суверенної держави вирішувати напрям своєї власної країни", - наголосив Столтенберг.

У цьому зв'язку він сказав, що рішення про те, коли ці країни стануть членами НАТО, залежить виключно від них та Альянсу.

Нагадаємо генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг наголошує, що країни Альянсу погодили заходи з посилення безпеки у Чорноморському регіоні.