В ПАРЄ будуть намагатися повернути делегацію РФ до участі в роботі \ фото УНІАН

Перспектива повернення російської делегації в Парламентську асамблею ради Європи (ПАРЄ) дуже ймовірна. На полях парламентської асамблеї до цього готувалися більше року.

Читайте такожНімеччина домагається зняття з Росії санкцій у Раді Європи - ЗМІ

Про це у своїй колонці на Главреді написав Директор інформаційно-політичного центру "Перспектива" Павло Рудяков. "Вичікували, як складеться ситуація поза стінами. І я так розумію, що саме зараз склалися всі зовнішні і внутрішні обставини. Тому будуть доводити до завершення - повертати делегацію з Росії для участі в роботі", - написав він, додавши, що швидко таке рішення прийматися не буде, сам процес займе тривалий час.

Відео дня

Експерт нагадав, що бюджет Ради Європи формується в основному за рахунок внесків держав-членів. Але заява Росії про те, що вона не буде платити внески, - це не основний, а швидше додатковий фактор.

"Справа в тому, що з боку міжнародних організацій, в тому числі і ПАРЄ, по відношенню до Росії йде двоїста політика. Під впливом США стримується протистояння і триває санкційна політика. А в Європі, навпаки, зберігається схильність до діалогу в найрізноманітніших формах - і державна політика, і політика законодавчих структур, і взаємодія по великому і середньому бізнесу", - зазначив Рудяков.

Він підкреслив, що ця лінія присутня в європейських колах на всіх рівнях - політичних, ділових, духовних, гуманітарних, інтелектуальних. Був час, коли Америка сильно тиснула. І Європа змушена була повністю лягати під цей тиск. А зараз вона піднімає голову. І те, що станеться з поверненням Росії в ПАРЄ - це тільки перша ластівка. Потім підуть інші прояви настрою європейців на відновлення діалогу з Росією. На продовження і посилення цього діалогу.

"У нас є своя делегація в ПАРЄ. І вона весь час істерила з приводу повернення російської делегації. Тому, рішення стане потрясінням в першу чергу для керівництва і всього складу делегації. Думаю, що наші депутати обрали не ту лінію поведінки, хоча рішення було не їхнім, а продиктовано більш високого рівня міркуваннями. І вони не сигналізували в Київ, що потрібно готуватися до всіх варіантів. Були впевнені, що за допомогою такої політики зможуть відстоювати інтереси країни", - пояснив експерт.

"Поки я не чув попередні висловлення нашої делегації. Але минулої осені на попередньому етапі йшлося, що депутати будуть ініціювати наш вихід з парламентської асамблеї на знак протесту, чого ні в якому разі не можна допустити. Тобто, не можна продовжити істерику у вигляді конфронтації з Росією не всередині ПАРЄ, а конфронтації вже з Парламентською Асамблеєю, в яку повернули Росію", - написав Рудяков.

"Якби ми займалися зовнішньою політикою, обумовленою власними національними інтересами, ми повинні були бути до цього готові. А ми не готові, тому що ми постійно влаштовували скандали, спровоковані позицією Європи в українсько-російських відносинах", - зазначив він.

Також він зазначив, що і для нормальної людини істерика – це не нормальний стан. А для політика, який представляє країну в європейських структурах, така поведінка – це найостанніша справа. І делегацію потрібно розпустити, а натомість - набрати людей, які готові представляти Україну.

"Тепер нашій делегації доведеться вносити зміни у свою діяльність і звикати до нової реальності", - підсумував експерт.