Альтернативна енергетика вже в руках олігархів / УНІАН

Україна опинилися в центрі буму зеленої енергетики завдяки одним з найбільш щедрих субсидій у світі. Країна засмоктує інвестиційні гроші з усього світу. Але найбільшу користь від все одно отримують могутні українські олігархи, які використовують розмиту систему субсидій для самозбагачення.

Про це пише Politico, додаючи, що попри наплив грошей, на відновлювані джерела в Україні припадає невелика частина від загальної кількості виробленої електроенергії. Ті, хто найбільше виграв у цьому процесі, з усіх сил намагаються зберегти нинішню систему. Адже Верховна Рада розглядає законопроект, який змінить правила гри через запровадження ринкових аукціонів замість субсидій. Жодне рішення щодо документу навряд чи буде ухвалене до кінця нинішньої президентської кампанії.

Читайте такожВ Україні зростає введення в експлуатацію потужностей "зеленої" енергетики

Відео дня

Підйом альтернативної енергетики почався в 2015 році, коли Україна запровадила високі "зелені" тарифи, які будуть діяти до 2030 року. При цьому були скасовані старі жорсткі вимоги використовувати лише українське обладнання. Зелені тарифи - це ціна, яку сплачують виробникам за використання їхньої електроенергії у загальній системі. На даний момент компанії, які використовують сонячні батареї, отримують 15-16 євроцентів за 100 КВт/год. Власники вітрових електростанцій - 10,2 євроцентів.   Ціна встановлена в євро, а не в гривні, і це захищає інвесторів від будь-яких валютних коливань. Існує і додатковий бонус за використання українського обладнання. Для порівняння, сектор ядерної енергетики отримує 1,7 євроцентів, а ТЕЦ - 5,8 євроцентів.

"Зелений тариф для екологічно чистих проектів в Україні один з найвищих у світі. Це робить інвестування у сектор дуже привабливим", - сказав консультант Бейкер МакКензі.

Читайте такожЕлектроенергія в Україні майже в чотири рази дешевша, ніж у Євросоюзі (інфографіка)

Місцеві політики і бізнесмени випередили всіх у грі, блискавично зрозумівши, що зелені субсидії - це новий спосіб отримувати велику частку від багатства країни. До кінця минулого року відновлювані джерела забезпечували лише 1,9% виробництва електроенергії в Україні. Але при цьому, на них припадало 8,6% від загального рахунку на 5,5 мільярдів євро. Українська національна стратегія закликає збільшити частку відновлюваних джерел до 11% від загального споживання до 2020 року, а також до 25% до 2035-го. Хоча в 2018-му році на неї припадало лише 2,6% від спожитого.

На початку 2019 року регулятор надав 313 компаніям "зелені тарифи". І багато з них пов'язані з найбагатшими і "політично підкованими людьми". Щонайменше 35 з цих компаній належать депутатам Верховної Ради, їхнім родичам і колишнім чи чинним соратникам, яких використовують в якості посередників, приховуючи реального власника в Україні. Ще 19 компаній пов'язані з місцевими чиновниками у регіонах, де багато зелених проектів. Близько 30 компаній належать п'ятьом найбагатшим людям України.

"Субсидії зеленої енергетики створюють нову олігархію", - сказала депутат Ольга Бєлкова.

Читайте такожВ Україні хочуть обмежити роботу домашніх сонячних електростанцій – експерт

Олігархи десятиліттями були прокляттям України. Жменька людей розбагатіла в хаосі після розпаду СРСР в 1991 році. І вони зберігають міцну хватку не лише на економіці, а й на ЗМІ і політичній сфері. За підрахунками лондонського економіста компанії BlueBay Asset Management Тімоті Еша, олігархи володіють 40% економіки України.

Більшу частину свого багатства і впливу вони черпають з традиційної промисловості: металургії, традиційної енергетики, аграрного сектору. Втім, олігархи не пропускають можливостей отримати більше. І саме так зелена енергетика була запущена в часи президенства Віктора Януковича.

Перший закон про підтримку відновлених джерел енергії був схвалений в 2008 році. Але процес підривала висока вартість інвестицій у той час разом з вимогою використовувати українське обладнання. Були й інші регуляторні вимоги, які могли виконати лише перший заступник прем'єр-міністра Андрій Клюєв і його брат Сергій. Ці мільярдери тісно були пов'язані з Януковичем. Вони створили першу в Україні велику компанію в сфері сонячної енергетики - Activ Solar. У її власності було шість електростанцій у Одеський області і Криму до 2012 року. Загальна потужність складала 313 МВт.

В 2014 році покровитель братів Клюєвих втік з України, втративши владу. Після цього більшу частину їхніх активів у сонячній енергетиці купила китайська компанія CNBM International Corporation. А деякі були втрачені через окупацію Криму військами Росії. Перезапуск закону про альтернативну енергетику в 2015 році привів більше олігархів у бізнес, зокрема найбагатшу людину в Україні Ріната Ахметова.

Читайте такожДТЕК Ахметова продає Україні електроенергію дорожче, ніж Угорщині

 Він і без того володіє великою кількістю активів традиційної енергетики, зокрема ТЕЦ, вугільними шахтами, нафтою і газом, а також мережею дистрибуції. Його бізнес зазнав великого удару, коли Росія окупувала частину регіонів на Сході України, де були розміщені активи Ахметова. Олігарх перегрупувався і вже до кінця цього року його холдинг ДТЕК збирається запустити вже третю ферму вітряків. Вона також керує двома сонячними електростанціями включно з найбільшою в Україні. Після китайської CNBM він найбільший гравець у сфері української альтернативної енергетики. Але всі ці компанії залежать від щедрого зеленого тарифу.