15 квітня Броварський міськрайонний суд звільнив Савченко і Рубана з-під варти / УНІАН

Мабуть, нардепа Надію Савченко звільнили в залі суду, тому що суд не дуже повірив зібраним доказам.

Таку думку в коментарі Главреду озвучив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Утримання під вартою – це найтяжча міра запобіжного заходу. Значить, не було достатніх підстав для цього. Якщо б суд бачив, що в матеріалах справи є залізні підстави, а в обвинуваченні йдеться про дуже серйозні злочини, таких як державна зрада і теракти, то суд однозначно б прийняв рішення про арешт", – пояснив Главреду розвідник.

Відео дня

Читайте також"Давали прочухалася за погану роботу на виборах": журналісти дізналися, про що говорили на таємному з'єднання їзді БПП (відео)

Маломуж нагадав, що боротьба з тероризмом – один з напрямків його діяльності під час служби в розвідці і контррозвідці. Тому злочин, в якому звинувачують Надію Савченко, викликає у нього великі сумніви.

"Там було багато натяжок. Наприклад, негласні співробітники, які все це документували, не запобігли розвиток цих подій. А навпаки – сприяли. Про це свідчить спочатку одна поставка зброї, потім друга. Але з позиції закону, інтересів держави і спецслужби, завжди було завдання запобігати ці дії, причому на ранніх стадіях. А не сприяти їх розвитку. Причому, без кримінальних проваджень або інших процесів, вони повинні були зробити все, щоб Савченко та Рубан не пішли на такі кроки. А тут багато місяців перевозилася зброя, а потім підганялися під них статті. Це повний абсурд", – зазначив експерт.

Він допускає, що рішення про звільнення не випадково прийняли напередодні президентських виборів. За його словами, причиною могла стати політична кар'єра народної обраниці.

Після звільнення з Росії, Савченко почала активну політичну кампанію. Вона була побудована на критиці влади, перших осіб держави, включаючи Петра Порошенка. І як версію припускаю, що йому це могло не сподобатися, тому Савченко таким чином нейтралізували. Враховуючи її психотип, радикалізм її взяли під контроль і задокументували, ніж нейтралізували від активних політичних дій. Хоча, якщо людина мала психічні проблеми після війни і полону, то з ним повинні були провести глибоку психологічну та реабілітаційну роботу. Але цього не зробили", – уточнив Маломуж.

Як повідомляв УНІАН, Савченко і Рубана, якого 8 березня 2018 року затримали на лінії розмежування з арсеналом зброї, підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту. За даними слідства, вони планували обстріляти будинки в урядовому кварталі і вбити керівництво держави, а також захопити будівлю Верховної Ради. Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко і Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для здійснення терактів.

22 березня 2018 року Верховна Рада дала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання і взяття її під варту. У серпні досудове розслідування у кримінальній справі стосовно Рубана і Савченка було завершено.

Справа Савченко і Рубана спочатку передали на розгляд у Слов'янський міськрайонний суд Донецької області, потім в Чернігівський районний суд, Солом'янський районний суд Києва, Дарницький районний суд Києва.

12 квітня 2019 року Київський апеляційний суд направив справу в Броварський міськрайонний суд Київської області.

15 квітня Броварський міськрайонний суд звільнив Савченко і Рубана з-під варти, оскільки закінчився термін їх запобіжних заходів.