Порошенко закликав міжнародних партнерів посилити санкційний режим проти Росії / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко після підписаного у Москві указу щодо спрощеної процедури набуття громадянства РФ жителямями ОРДЛО закликав міжнародних партнерів посилити режим міжнародних санкцій по відношенню до Росії.

Про це йдеться у заяві Порошенка, оприлюдненій прес-службою президента України.

Як наголосив Порошенко, указ президента Російської Федерації щодо спрощеної процедури набуття громадянства РФ громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей.

Відео дня

«Крім того, у такий спосіб Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій», - зазначив президент.

«Російська Федерація знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі. Проведення фейкових виборів у 2014 та 2018 роках, запровадження рубльової зони, експропріація українських підприємств, офіційне визнання документів, виданих незаконними органами – це далеко неповний перелік тих деструктивних кроків, що зробила російська сторона протягом останніх років», - сказав Порошенко.

Як наголосив президент, мета Росії очевидна – "обнулити" Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов’язання: припинити обстріли, вивести свої війська і озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном.

Читайте також"Держава-окупант визнала відповідальність": у Зеленського відреагували на указ Путіна видавати паспорти РФ на Донбасі

«Разом з Мінськими зобов’язаннями Москва розраховує позбутися санкцій», - зауважив Порошенко.

За його словами, незаконна видача паспортів РФ за так званим південно-осетинським та придністровським сценаріями - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу.

«Закликаю міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій». – йдеться в заяві президента.

У цьому зв’язку він доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

Порошенко також підкреслив, що «невипадковою є й категорична відмова Росії підтримати ініціативу України та ОБСЄ щодо запровадження Великоднього перемир’я, починаючи з 26 квітня».

Як повідомляв УНІАН, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.