Гримчак нагадав: речник генсекретаря ООН визнав, що це є порушенням / фото Радіо Свобода

Росія рішенням про паспортизацію жителів ОРДЛО порушує резолюцію Ради безпеки ООН від 2015 року, якою схвалено Комплекс заходів з виконання Мінських угод.

Про це заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак заявив в ефірі одного з телеканалів.

«Це черговий агресивний крок війни, яка продовжується», - наголосив він.

Відео дня

Читайте такожУ Росії розкрили механізм видачі паспортів жителям окупованого Донбасу

За словами Гримчака, Україна вже стикалася із ситуацією, коли «були розмови про російські паспорти, і вони були завезені (в ОРДЛО –УНІАН). Це був 2017 рік». Гримчак зауважив, що тоді цей крок Росія не зробила.

«Треба розуміти, що такий крок РФ порушує резолюцію Ради безпеки № 2202 від 2015 року», - підкреслив заступник міністра.

Як нагадав Гримчак, речник генсекретаря ООН визнав, що це є порушенням.

«Санкції – це сьогодні єдиний дієвий механізм для того, щоб зупиняти Росію», - підкреслив Гримчак.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. «Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку відповідно до ч. 8 ст. 14 федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», - сказано в указі.

У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права». Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що указ Путіна - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Президент наголосив, що Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, та нахабно "торпедує" мирний процес на Донбасі.

*** Відповідно до резолюції № S/RES/2202 (2015), Рада безпеки ООН схвалила Комплекс заходів з виконання Мінських угод, прийнятий і підписаний у Мінську 12 лютого 2015 року.

Також Рада безпеки ООН привітала декларацію президента України, президента Французької Республіки, канцлера Федеративної Республіки Німеччина і президента РФ на підтримку Комплексу заходів з виконання Мінських угод» та виражену в ній їхню незмінну прихильність виконанню Мінських угод і закликала всі сторони забезпечити повне виконання комплексу, включаючи передбачене в ньому всеосяжне припинення вогню.