Володимир Єльченко / REUTERS

Голова Постійного представництва України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко наголошує, що видача російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі робить неможливим проведення законних місцевих виборів у відповідності з міжнародними стандартами і українським законодавством. 

Про це Єльченко заявив на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

"Розповсюдження у масовому порядку російських паспортів у цьому регіоні може легко бути використане Кремлем для легітимізації його воєнної присутності на українській території для захисту так званих "російських громадян". Рішення Кремля чітко доводить, що Москва обирає той же сценарій. Це ніщо інше як погано завуальована спроба виправдати триваючу окупацію цих територій", - заявив Єльченко.

Відео дня

Також він заявив, що видача російських паспортів на окупованому Донбасі не є нічим іншим як штучний привід продовжувати надсилати російські сили в Україну і підтримувати неприкриту воєнну агресію проти України.

Читайте також"Паспортний указ Путіна": в США вважають, що Росія навмисне підживлює конфлікт на Донбасі

"Це ніщо інше як навмисні і узгоджені зусилля з підриву перспектив для мирного урегулювання на основі повного і належного виконання Мінських угод", - наголосив Єльченко.

"Більше того, незаконний указ російського президента повністю підриває логіку Мінських угод і насправді робить їхнє виконання навряд чи можливим", - додав посол.

Він нагадав, що мета Мінських угод полягає у реінтеграції окремих районів Донецької і Луганської областей у правовий, політичний і економічний простір України. 

"Замість цього, логіка зазначеного указу полягає у дезінтеграції та у консолідації повного російського контролю над окупованими територіями. Хіба це не чіткі сигнали повзучої анексії? Важливо, що розповсюдження російських паспортів на окупованих територіях зробить навряд чи можливим проведення там законних місцевих виборів у відповідності з українським законодавством і відповідними стандартами ОБСЄ за спостереження БДІПЛ/ОБСЄ, як це передбачено у Мінських угодах", - відзначив він.