За словами Клімкіна, закон про функціонування української мови як державної є дуже важливим / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що міжнародні партнери дуже уважно вивчають ухвалений парламентом закон про функціонування української мови як державної.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільному з міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічюсом брифінгу в Києві.

За словами Клімкіна, закон про функціонування української мови як державної є дуже важливим.

Відео дня

Читайте такожПарубій призначив дату фінальної битви за заблокований "мовний закон" на 14 травня

«Цей закон має бути виконаний в сенсі позитиву. Цей закон має сприяти та допомагати українській мові, його не потрібно надягати на голову, тому що російська пропаганда так і хоче це подати», - заявив він.

«Ми, звичайно, розуміємо, що маніпуляцій буде дуже багато, але реальні повноваження щодо виконання закону пов’язані з рішенням Кабміну і я вже почав говорити зі своїми колегами про те, яким чином треба прописати виконання його положень для того, щоб цей закон виконувався толерантно та позитивно», - додав міністр.

«Наші партнери зараз дуже уважно вивчають цей закон», - наголосив він.

Крім того, Клімкін запевнив міжнародних партнерів, що докладе всіх зусиль для того, щоб цей закон працював «саме від позитиву».

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно з законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Того ж дня депутати від «Опозиційного блоку» зареєстрували у ВР постанови щодо скасування рішення стосовно ухвалення закону про українську мову і заявили про підготовку подання до Конституційного суду щодо визнання закону неконституційним.