Експерти пояснили результати виборів на Львівщині / Фото УНІАН

Результати виборів у Львівській області, де 62% українців віддали свої голоси за Петра Порошенка, не призведуть до розколу в суспільстві.

Про це заявив у коментарі" Главреду політолог, експерт з міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Читайте такожНа Львівщині СБУ взялася за розслідування опитування жителів про "від'єднання Галичини"

Відео дня

"Петро Порошенко майстерно розіграв страх і потрапив у ті настрої, які переважають в області. Львів'яни – це такі консерватори, вони люблять розмови про Бога, про мову. Тому вони і проголосували за чинного президента. Плюс зіграв свою роль фактор губернатора і місцевих еліт, які були мобілізовані на вибори і дали результат усіма можливими засобами. Але я б не перебільшував цей результат. Не варто забувати, що 34% жителів Львівської області проголосували за Володимира Зеленського, що насправді не так вже й мало", - уточнив політолог.

За його словами, щойно новий президент почне вибудовувати вертикаль влади, то це все зміниться.

"Я думаю, що щойно Зеленський стане президентом, львівська еліта піде на уклін і буде чекати ласих пропозицій. Наприклад, їм побудують ще одну хорошу дорогу, яких за останні декілька років дуже багато з'явилося в області", - говорить Романенко.

Але додає, що напередодні виборів у парламент, в оточенні Порошенка можуть спробувати розіграти «апокаліптичний сценарій».

"Вони можуть розігрувати і апокаліптичну порядок денний, з допомогою якого намагатимуться пролізти у Верховну Раду. І можуть напружувати електорат всілякими байками з приводу реваншу, який за них давно відбувся. Але якщо не візьмуть курс на розкол, який зараз тільки розігрують, то нічого не буде", - упевнений Романенко.

У свою чергу соціолог Олександр Вишняк каже, що галичани завжди були прихильниками соборності. І емоції після президентських виборів дуже швидко вщухнуть.

"Там жодного розколу не може відбутися. Галичани – інтеграційні. І завжди в таких питаннях були попереду всієї України, це перше. А по-друге, дві області Галичини з трьох проголосували все-таки за Володимира Зеленського. І тільки шматочок історичного регіону вибрав Петра Порошенка. І пов'язано це з особистістю губернатора, місцевою владою і великими інвестиціями, які дійсно були саме у Львівській області, а не у всій Західній Україні за останній п'ять років", - сказав Вишняк Главреду.

За словами соціолога, свою роль у виборах зіграв і безвіз.

"Він більше цікавив жителів Львівської області, які живуть на кордоні, ніж тих же жителів Тернопільської області, не кажучи вже про інші регіони. Але сепаратистських тенденцій у галичан не було навіть у 1989-му, коли всюди були комуністи, а тільки у Львівській області був В'ячеслав Чорновіл. Але і тоді львів'яни були прихильниками соборності. Зараз це все дуже ситуативно, і завтра забудеться", - упевнений Вишняк.