РФ стверджує, що місією українських суден було нібито "таємне вторгнення в її територіальні води" / фото: politexpert.net

Юрист Джонатан Гімблет на слуханнях у Міжнародному трибуналі ООН з морського права спростував твердження Російської Федерації про нібито "таємне вторгнення" українських суден у Керченську протоку.

Про це Гімблет повідомив у Гамбурзі під час усних слухань в Трибуналі ООН у справі щодо імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018 року.

Він зазначив, що російська сторона 7 травня заявила, що місія трьох українських суден полягала у нібито "таємному вторгненні в російські територіальні води".

Відео дня

Читайте такожУкраїна закликала Трибунал ООН зобов'язати Росію звільнити полонених українських моряків

"Це неправда. Місія суден полягала у тому, щоб переправитися з українського порту в Одесі в український порт у Бердянську на північному узбережжі Азовського моря, де вони після того мали б перебувати на постійній основі", - наголосив Гімблет.

Він нагадав, що у вересні 2018 року інші українські кораблі успішно пройшли цим самим транзитом за два місяці до того, як були захоплені військові кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу».

Також юрист зазначив, що Росія посилається на документ, нібито знайдений на борту судна «Нікополь», заявляючи, що судна мали рухатися "таємно" поза увагою морського і прибережного патруля Чорноморського флоту РФ та охорони ФСБ.

У зв'язку із цим Гімблет послався на українського віце-адмірала Андрія Тарасова, який повідомив, що мета курсування кораблів полягала у тому, щоб "уникнути непотрібного провокування інцидентів з російськими суднами".

Читайте такожВолкер пропонує Росії звільнити українських моряків, а потім здійснити обмін полоненими з Україною

Юрист також спростував російські твердження, адже за його словами, "таємно" пройти через Керченську протоку є нездійсненним завданням.

Водночас він нагадав, що коли українські військові судна підходили до Керченської протоки, з судна «Бердянськ» по радіосигналу було надіслано повідомлення російським прикордонникам і керівництву портів "Керч" і "Кавказ" про те, що три судна мають намір пройти через протоку.

Гімблет наголосив, що російські заяви не викликають довіри.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» та катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Трьох із них були поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

16 квітня Україна ініціювала новий позов до Росії й звернулася в Міжнародний трибунал ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками українських моряків і трьох суден.

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт всім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці - до кінця липня.

Адвокати оскаржили це судове рішення, зазначивши, що захоплені російською владою українські моряки є військовополоненими й перебувають під захистом III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року «Про поводження з військовополоненими» та не повинні утримуватися в СІЗО, оскільки це є конвенціональним порушенням з боку російської влади.