Закон було ухвалено 25 квітня / фото УНІАН

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява від ГО «Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної» з вимогою заборонити голові Верховної Ради Андрію Парубію підписувати закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це повідомляє прес-служба суду.

Читайте такожПорошенко заявив, що підпише закон про функціонування української мови як державної

Відео дня

Зокрема, позивач просить суд у порядку забезпечення адміністративного позову заборонити спікеру парламенту чи будь-кому із окремих народних депутатів та працівників апарату Верховної Ради вчиняти будь-які дії, спрямовані на підписання відповідного закону, направлення його на підпис президентові та подальше його офіційне опублікування.

«Зараз судом вирішується питання щодо наявності правових підстав для вжиття заходів забезпечення позову до подання відповідного позову до Окружного адміністративного суду міста Києва. Згідно з частиною 2 статті 150 КАСУ, забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Документ підтримали 278 народних депутатів.

В «Опозиційному блоці» одразу заявили, що готують подання до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційним даного закону.

Закон передбачає, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов'язана підтвердити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу в Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов'язані оволодіти нею протягом одного року з дня набуття громадянства.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім низки позицій, набрання чинності якими відкладається на кілька років.