Ухвалений закон, за словами Труби, виправив відповідну технічну помилку в законі про ДБР / фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомив, що ухвалення парламентом закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення діяльності ДБР дозволить провести конкурси на посади оперативних працівників бюро.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам перед голосуванням за відповідний законопроект.

Читайте такожДБР розслідує розтрату службовцями "Спецтехноекспорту" 200 мільйонів гривень оборонного бюджету

Відео дня

"Півроку працює Державне бюро розслідувань. 11 тисяч кримінальних проваджень. 650 працівників Державного бюро розслідувань, з них 350 слідчих. Однак жодного оперативного працівника", - зауважив Труба.

Він пояснив, що через технічну помилку в законі про ДБР було неможливо призначити конкурс на посади оперативних працівників бюро.

"Оперативно-розшукові дії в усіх кримінальних провадженнях здійснюють працівники інших правоохоронних органів. При цьому більшість кримінальних проваджень, які розслідує ДБР, торкаються саме цих оперативних працівників інших правоохоронних органів", - сказав директор ДБР.

За словами Труби, наразі у ДБР де-юре є оперативні підрозділи, оскільки це передбачено законом, але де-факто бюро не може оголосити конкурси і призначити оперативних працівників.

Читайте такожОчільник ДБР поскаржився на незацікавленість нардепів у ефективній роботі бюро

Він зауважив, що ухвалений сьогодні закон «виправляє цю помилку».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 травня, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№5395-д).

Змінами, серед іншого, ДБР дозволяється здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

Ухваленим законом визначається, що ДБР та його уповноважені посадові особи з метою виконання покладених на них завдань здійснюють на підставах і в порядку, встановлених законом, гласні та негласні оперативно-розшукові, оперативно-розшукову діяльність, слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, віднесених до підслідності ДБР.

Також законом встановлено вимоги до кандидатур на посади директорів територіальних органів Державного бюро розслідувань та керівників підрозділів центрального апарату ДБР.