За словами експерта, дострокові вибори вигідні більшості політичних сил / Фото УНІАН

Верховна Рада 16 травня призначила довгоочікувану дату інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського. Церемонія пройде 20 травня. Але тепер всіх хвилює, чи будуть дострокові вибори в Раду.

Формально юридичні підстави існують, розповів Главреду політтехнолог Олег Постернак.

Читайте такожПорошенко підписав указ про інавгурацію Зеленського

Відео дня

"Причина: відсутність коаліції з моменту виходу з неї трьох фракцій. Це Радикальна партія, Батьківщина та Самодопомога. Але тут є один маленький нюанс. Для цього необхідно рішення Окружного адміністративного суду, який цей факт встановить. Тому що сьогодні спікер Ради Андрій Парубій не дає можливості, він не демонструє підписи, які повинні бути у нього", - уточнив політтехнолог.

За його словами, в розпуск не зацікавлені міжнародні партнери.

"Другий момент, який потрібно враховувати – це міжнародний тиск. Наскільки я розумію, США та західноєвропейські країни не схильні до сценарію дострокового розпуску Верховної Ради України в силу того, що вони зацікавлені у вибудовуванні системи стримувань і противаг в українському політичному істеблішменті", - підкреслив Постернак.

Він додав, що дострокові вибори вигідні більшості політичних сил. В тому числі і команді Зеленського.

"І багатьом мажоритарникам це вигідно, тому що ВРУ не зможе прийняти нову виборчу систему. Вибори пройдуть за старою, а це шанс проходу в парламент за їхнім мажоритарних анклавів і округах. Також, за розпуск будуть Батьківщина, Опоблок, бо вони набирають достатню кількість голосів на хвилі президентської виборчої кампанії. Навіть частина БПП в цьому зацікавлена, адже якщо вони не потрапляють в список оновленої Солідарності, то можуть пройти в Раду за мажоритарними округами", - уточнив Постернак.

А категорично проти такого рішення зараз тільки Народний фронт, оскільки сьогодні ця політична партія знаходиться в підвішеному стані, резюмував експерт.